Chef Adi Hădean, reacţie după legea care interzice fumatul

Clujeanul Adi Hădean a fost unul dintre susţinătorii legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise din România. Fost fumător, Adi Hădean a îmbrăţişat votul din Parlament şi le transmite patronilor de restaurante din ţară că pot rămâne pe piaţă şi chiar pot fi profitabili, dacă înţeleg cum să îşi dezvolte afacerea.

16 dec. 2015, 10:32
Chef Adi Hădean, reacţie după legea care interzice fumatul

Într-o postare pe pagina sa oficială de pe reţeaua de socializare Facebook, Adi Hădean recunoaşte că a fost fumător timp de 16 ani, dar s-a lăsat în urmă cu 8 ani. Hădean scrie că înţelege îngrijorarea proprietarilor de restaurante legată de noua lege privind fumatul în public, dar spune că soluţia este una simplă: „să vinzi mâncare decentă la un preț decent, lucru pe care încă prea puține restaurante din România îl fac”.

„Nu-i chiar atât de complicat. Industria asta e dificilă și pentru că ne place să fim mituiți pentru a nu vinde (sincer, banii primiți pentru exclusivități, inclusiv sau mai ales de la industria tutunului, asta sunt, un stimulent pentru a renunța deliberat la vânzări, când accepți asta ai acceptat să-ți dai o bună parte din strategia de business pe mâna unui terț), și pentru că nu ne sfătuim clienții sau patronii să investească mai mult în educarea personalului decât în perdele și candelabre.

Știți câți dintre clienții mei de consultanță din ultimii cinci ani (zeci) au fost curioși de un plan de afaceri profesionist, întocmit împreună cu un specialist? 2(doi). Lista cu lucruri necesare pentru o afacere pe care foarte mulți proprietari de business nu le fac e lungă.

Grija pentru ziua de mâine e legitimă, dar poate ar fi mai bine să ne orientăm către adevăratul scop al restaurației, scop a cărui realizare depinde de mâncare și de serviciul care pune mâncarea din tigaia bucătarului în farfuria clientului. Îmi amintesc că până nu atât de demult se fuma și în avioane. De când s-a interzis fumatul la bordul avioanelor au dat faliment multe linii aviatice, dar niciuna pentru că pasagerii nu mai pot să fumeze, ci fie pentru că avioanele lor nu puteau să rămână în aer până la destinație, fie pentru că nu au reușit să ofere un raport calitate/preț rezonabil, cu o marjă de profit rezonabilă. Cu toate falimentele, industria a crescut, companiile rămase pe piață sunt tot mai bune, serviciul e tot mai bun, avioanele care cad sunt mult mai puține”, a scris Adi Hădean.

În plus, Adi Hădean menţionează că tot ce s-a întâmplat anul acesta, de la campania ANAF la controalele ISU după tragedia din Colectiv, doar construiesc un mediu reglementat, normal.