Chef Tudor Constantinescu, REŢINUT pentru 24 de ore. Proprietarul Chocolat este acuzat de evaziune fiscală

Rețineri în cazul evaziunii fiscale uriașe din cluburile și restaurantele de lux din Capitală. Tudor Constantinescu, patronul grupului Chocolat, a fost reținut de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, în noaptea de joi spre vineri, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. În același dosar, au mai fost reținute două persoane, iar alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar.

RomaniaTV.net
13 nov. 2015, 06:39

Tudor Constantinescu, patronul grupului Chocolat, a fost ridicat joi aseară, direct de pe aeroport, și dus la audieri. Afaceristul de 39 de ani este acuzat ca este coordonatorul unui grup infractional specializat in evaziune fiscala si spalare de bani. Afaceristul a fost reţinut, vineri dimineaţa, pentru 24 de ore.

Patronul grupului Chocolat a declarat că va colabora cu autorităţile pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

„Multumesc tuturor colaboratorilor si clientilor Chocolat, pe care vreau sa ii asigur de profesionalismul, corectitudinea si transparenta care au stat intotdeauna la baza afacerii pe care am construit-o in ultimii 9 ani. In aceasta perioada, Chocolat a crescut, prin munca cinstita a unor oameni extraordinari si devotati si prin multa creativitate, de la un restaurant si 7 angajati, la o echipa de peste 170 de oameni, in 6 locatii din Bucuresti. Imi cer iertare clientilor pentru expunerea la situatia creata astazi (n.r. – joi) si va garantez ca Chocolat va continua sa se ridice la inaltimea asteptarilor si va mentine aceleasi standarde ridicate in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite„, a transmis Tudor Constantinescu, intr-un comunicat de presa.

În același dosar, au mai fost reținuți Cristian Cucona și Mihail Moroșan, asociați și administratori ai SC Solutions Center SRL Constanța, iar alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Procurorii DIICOT au audiat joi 112 persoane, printre care patronii și administratorii unor localuri din Capitală, după ce, în aceeași zi, anchetatorii au efectuat 43 de percheziții la cluburi și restaurante din București, printre care Chocolat, Trattoria Il Calcio, Fratelli, Le Club.

Potrivit DIICOT, perchezițiile au loc la toate punctele de lucru ale societăților Choco Ateneu SRL și Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL, C. Restaurante Trattoria IL Calcio SRL, SC Twins Downtown SRL, SC Le Club Herăstrău SRL, SC Twins Cafe SRL, SC Rubicon Floreasca SRL.

CITEŞTE ŞI Descinderi DIICOT la baruri şi cluburi din Bucureşti, suspecte de evaziune fiscală

Din primele informații rezultă că pe raza municipiului București activează un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani prin desfășurarea de activități comerciale prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ținerea unei evidențe contabile duble (una reală, în care sunt evidențiate veniturile adevărate, și una fictivă, ce reflectă venituri diminuate și cheltuieli majorate, astfel încât baza de impozitare să fie diminuată).

Activitatea infracțională era coordonată de Tudor — Mihai Constantinescu și cetățeanul francez Guilbert-Lassange Jean Philippe Pierre Luc, asociați la societățile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL.

În anul 2006, aceștia au achiziționat un program informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat, de la SC Solutions Center SRL din Constanța.

Acest program de contabilitate constă în existența a două registre de evidență contabilă de același tip, referitoare la aceleași bunuri și valori: unul reflectă realitatea economică și financiară a contribuabilului la care accesul este restricționat și unul falsificat, în care sunt înregistrate date și operațiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate și banii încasați.

Programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăților, care permite accesul în memoria fiscală a casei de marcat și efectuarea unor operațiuni de împărțire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase și de patiserie obținute la punctul de lucru din București, str. Valea Lungă nr. 58, sector 6) care, cumulate, înregistrează o pondere mai mare în venituri și nu sunt fiscalizate.

Artizanii programului informatic de contabilitate au comercializat și pus la dispoziție acest program și al

Tudor Constantinescu este cunoscut inclusiv din show-uri tv. El a fost jurat la „Top Chef”, show-ul culinar de la Antena 1. De asemenea, odată cu noua grilă de toamnă, PRO TV anunţa pregătirea unei noi emisiuni, „Bake off Romania”, care urma să fie difuzată abia din primăvara anului viitor. Unul dintre juraţii show-ului ar fi fost chiar Tudor Constantinescu.