Chief David Bald Eagle, din „Cel Care Dansează cu Lupii”, a murit la 97 de ani VIDEO

Şeful tribului Lakota, din sudul statului american Dakota, Chief David Bald Eagle, a murit la vârsta de 97 de ani. Chief Bald Eagle era cunoscut publicului larg după ce a jucat alături de Kevin Costner în filmul "Cel Care Dansează cu Lupii/Dances With Wolves", distins cu 7 premii Oscar în 1990.

RomaniaTV.net
27 iul. 2016, 14:59

Chief David Bald Eagle, nepotul lui Chief White Bull, care a luptat în bătălia de la Little Bighorn in 1876, a apărut în peste 40 de filme, iar faima sa l-a făcut reprezentant al oamenilor tribului Lakota din Sudul statului Dakota.

Chief Bald Eagle a decedat la casa sa din Rezervaţia Indiană a Râului Cheyenne, pe 22 iulie, acolo unde s-a şi născut, într-un cort tepee în 1919, în Rezervaţia Tribului Sious. Numele său nativ în limba Lakota se traduce prin „Wounded in Winter Beautiful Bald Eagle” („Frumosul Vultur Pleşuv Rănit în Iarnă”).

David Bald Eagle a fost soldat în armata SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în tranşeele din Italia, ceea ce i-a adus şi o medalie de argint, după ce a fost grav rănit de nemţi, în timp ce ateriza cu paraşuta în Normandia, la finalul războiului. După război, Eagle a urmat o carieră muzicală ca toboşar laCliff Keyes Big Band.

După ce a pierdut-o pe soţia sa, Penny Rathburn, într-un accident tragic de maşină, Bald Eagle şi-a început cariera la Hollywood. El a învăţat să călărească şi să mânuiască pistolul mai multe vedete, precum John Wayne,  şi a realizat cascadoriile actorului Errol Flynn. La finele anilor 1950, s-a alăturat unei echipe de rodeo, devenind cowboy, şi pe când se afla în Belgia a cunoscut-o pe cea de-a doua sa soţie, Josee.

El a continuat să lucreze ca actor, dar a devenit şi figura emblematică a turismului din Sudul statului Dakota, imaginea sa fiind folosită în repetate rânduri în campaniile de promovare a zonei.

Datorită ataşamentului său faţă de poporul Lakota, David Bald Eagle a devenit în 2001 primul şef de trib din cadrul ONU şi s-a adresat popoarelor indigene la nivel mondial.

Ultimul său rol de cinema a fost în filmul „Neither Wolf Nor Dog”, care s-a lansat la Festivalul de Film de la Edinburgh, luna trecută. Regizorul filmului, Steven Lewis Simpson, l-a lăudat pe David Bald Eagle spunând că era un personaj „cu adevărat unic”. Viaţa sa a fost mai deosebită decât cea a altor persoane în cinstea cărora sunt scrise biografiile; bucuriile şi tragediile. A fost un om uimitor de frumos. Strălucirea din ochii săi atunci când zâmbea sau era ironic era o bucurie pentru privire. „

Casa de Pompe Funebre Rooks din Eagle Butte a declarat că înmormântarea lui Bald Eagle va avea loc pe 29 iulie la Cimitirul Naţional Black Hills din Sturgis, după un proveghi tradiţional de patru zile.