China, ţara extremelor. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci a atins un nivel alarmant

China este considerată una dintre cele mai disproporţionate ţări privind numărul bogaţilor şi săracilor.  Potrivit coeficientului Gini, China este una din ţările în care câţiva oameni bogaţi, au averi mai mari decât restul populaţiei la un loc.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 11:17

Prăpastia dintre bogaţi să săraci a atins în China un nivel „alarmant” conform unui raport apărut luni în cotidianul de stat Global Times. Potrivit Mediafax, în anul 2011 coeficientul Gini al ţării era 0,61. Înformaţia venită de la Centrul de anchetă şi cercetare asupra veniturilor gospodăriilor din China a uimit tot globul. Autorii studiului spun că astfel de coeficienţi sunt rari în lume.

Indicele, dezvoltat de către statisticianul italian Corrado Gini, este cuprins între unu şi zero, unde valoarea zero reprezintă o societate perfect egalitară, în care toţi au acelaşi venit, iar valoarea 1 reprezintă o lume în care toate veniturile sunt concentrate în mâna unei singure persoane.

Acest indicativ este considerat deosebit de sensibil de către Guvernul Chinez, care nu l-a mai publicat de peste zece ani. Ultimul indice Gini pentru China a fost publicat oficial în anul 2000 şi era de 0,412. Astfel de disproporţionalităţi sociale sunt subiect de importanţă majoră pentru regimul comunist chinez, care se confruntă cu corupţia cadrelor sale locale.

Cifra 0,61 palsează ţara pe primul loc, în faţa altor 16 ţări, potrivit unui clasament efectuat de către Babca Mondială în anul 2010. Clasamentul din 2008 cuprindea 47 de ţări, unde Honduras era cea mai disproporţionată ţară cu un coeficient de 0,613.