Chirica, despre creaţia artistică din centrul oraşului criticată de localnici: Nici Picasso n-a fost înţeles la momentul lui

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, le-a răspuns, miercuri, celor care au criticat creaţia artistului german Clemens Behr amplasată în centrul oraşului, spunând că nici Picasso nu a fost înţeles la vremea lui, dar astăzi colecţiionarii ”se bat cu milioanele de euro” pentru picturile lui.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 13:02
Chirica, despre creaţia artistică din centrul oraşului criticată de localnici: Nici Picasso n-a fost înţeles la momentul lui

Mihai Chirica a precizat, într-o conferinţă de presă, că a călătorit prin străinătate, unde a văzut multe opere artistice aparte, unele provocatoare.

Primarul Iaşiului a afirmat că este de apreciat faptul că ieşenii n-au trecut indiferenţi prin centrul oraşului şi că au remarcat creaţia lui Clemens Behr, chiar dacă nu toate opiniile au fost favorabile.

“Unii au apreciat, alţii au criticat că nu seamănă cu Michelangelo. De acord, nu seamănă cu Michelangello, nici cu Turnul Eiffel, nu seamănă cu nici o lucrare a unui pictor clasic. Poate nici Picasso n-a fost înţeles la momentul lui. Dar mă îngrijorează că n-a creat aceeaşi stare de spirit în mediul online faptul că se fură Pilonul II de pensii. Este un act de hoţie barbară“, a spus Chirica.

Primarul Iaşiului a precizat că lucrarea expusă în centrul municipiului a atras atenţia, adăugând că există doar o convenţie încheiată cu artistul german, iar primăria nu a plătit deocamdată niciun leu.

“Unele din picturile lui Sabin Bălaşa s-au dus la 25.000, 35.000 sau 45.000 de euro. E mult, e puţin? Din punctul meu de vedere este puţin pentru valoarea lui Sabin Bălaşa. La început, Picasso îşi vindea operele cu o sută de dolari sau de franci, uneori le lăsa aproape gratis, pe o cafea. Acum se bat cu milioanele de euro pe lucrările sale. Nu vreau să mă gândesc ce va fi peste zece ani cu lucrarea lui Clemens Behr“, a adăugat Chirica.

Creaţia artistului german a fost amplasată în centrul Iaşiului, construcţia stârnind critici din partea ieşenilor, în condiţiile în care oamenii nu înţeleg ce reprezintă lucrarea. Costul acesteia se ridică la 71.400 de lei, suma urmând a fi plătită de la bugetul local.