Chiriţoiu: Nu excludem o nouă investigaţie a Consiliului Concurenţei în sectorul de producţie şi comercializare a medicamentelor

Consiliul Concurenţei ar putea investiga iar sectorul de producţie şi comercializare a medicamentelor, un sector predispus neregulilor şi încălcării normelor de concurenţă, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

24 iul. 2017, 08:12
Chiriţoiu: Nu excludem o nouă investigaţie a Consiliului Concurenţei în sectorul de producţie şi comercializare a medicamentelor

Un domeniu în care am putea avea o nouă investigaţie este cea a produselor farmaceutice, a medicamentelor. Nu am primit sesizări, lucrăm cu informaţiile strânse de noi în ultimii doi ani în cadrul analizei sectoaiale derulate pe această piaţă şi s-ar putea să existe o altă investigaţie în perioada următoare„, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Chiriţoiu spune că, de multe ori, investigaţiile autorităţii de concurenţă sunt declanşate ca urmare a indiciilor rezultate în urma analizelor sectoriale.

În acest an, am finalizat noua analiză a sectorului farmaceutic şi am făcut o serie de recomandări Guvernului. Ceea ce mă bucură este faptul că sistemul care a fost pus la punct de Ministerul Sănătăţii în acest an pentru a face faţă penuriei de medicamente înglobează multe din recomandările noastre. Dacă apar şi indicii de comportamente anticoncurenţiale, dincolo de disfuncţionalităţile legate de lege, vom deschide o investigaţie„, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Raportul anchetei privind piaţa farmaceutică din România, pus în dezbatere publică în iunie anul trecut, arăta, printre altele, că „nu toţi producătorii au actualizat preţurile medicamentelor, conform reglementărilor în vigoare”. Rezultatul a fost că „suma minimă încasată în plus, în anul 2014, de către aceştia, se ridică la circa 467 milioane lei (aproximativ 103 milioane euro)”.

De asemenea, raportul mai arăta că 57% din pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medicului, deşi, în România, prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială. Studiul mai arăta că medicii recomandă medicamente inovative fiind influenţaţi de companiile producătoare de medicamente prin activităţi de marketing, promovare şi publicitate: congrese ştiinţifice, întâlniri promoţionale, materiale şi obiecte publicitare, sponsorizări.

Citeşte şi PRIMER: Taxa clawback, o dublă impozitare care periclitează accesul pacienţilor la medicamente produse în România