Chirtoacă la Alba Iulia, de 1 Decembrie: Reîntregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, duminică, la Alba Iulia, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională, că "reîntregirea neamului nostru" devine "obiectivul secolului XXI", adăugând că identitatea celor de dincolo de Prut este românească.

RomaniaTV.net
01 dec. 2013, 16:32
Chirtoacă la Alba Iulia, de 1 Decembrie: Reîntregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost singura personalitate care a susţinut un discurs în cadrul ceremoniilor organizate în Sala Unirii pentru primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii din Alba Iulia.

Edilul a spus că aduce românilor veniţi la Alba Iulia să sărbătorească Ziua Naţională un mesaj de „La mulţi ani” de la Chişinău. „La mulţi ani de la Chişinău. La mulţi şi într-un ceas bun, pentru ca idealul neamului românesc să fie împlinit în secolul XXI. Consider că reîntregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI pentru neamul românesc. 2.000 de ani ne-am clădit istoria, aici la Alba Iulia s-a clădit piatră cu piatră, de la geto-daci, de la castrul roman, de la Cetatea Carolina şi până în ziua de astăzi şi cu Catedrala Reîntregirii Neamului. 2.000 de ani a fost mai greu să stăm la intersecţia imperiilor care au venit peste noi. Ce am reuşit a fost să rezistăm. Din păcate, am fost şi despărţiţi fără voia noastră în 1812, în 1940„, a spus Chirtoacă.

Primarul din Chişinău a adăugat că în urmă cu aproape 20 de ani România a păşit „pe un drum cu sens unic către Europa”, în 1993 semnând acordul de asociere, iar acum „Republica Moldova păşeşte pe acelaşi drum cu sens unic spre Europa”.„În cadrul Europei trebuie să ne întâlnim din nou. Nu putem merge în Europa cu identitatea pe care ne-au atribuit-o Stalin şi cu Beria, care după aceea ne-au dus în Siberia. Putem merge în Europa, în Europa naţiunilor, în Europa demnităţii şi-n Europa prosperităţii. Or, identitatea celor de dincolo de Prut este una românească şi o ştie toată lumea, doar cei care nu au curaj nu vor să o mai spună astăzi”, a mai spus Chirtoacă.

Citeşte şi Cum s-a negociat Rezoluţia Marii Uniri la hotelul „HUNGARIA”

Dorin Chirtoacă a criticat huiduielile care au marcat ceremonia de depunere de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, spunând că „de Ziua Naţională în loc să punem în valoare ce avem mai bun încercăm să ne dăm cu stângul în dreptul”.

„Este sărbătoarea Unirii. Mă întreb însă: cât de uniţi suntem cu adevărat? Ce ar fi spus Mihai Viteazul văzându-ne atât de uniţi la huiduieli: huiduită şi puterea, huiduită şi opoziţia. Poate de asta ne e şi greu timp de 2.000 de ani, pentru că şi de Ziua Naţională în loc să punem în valoare ce avem mai bun încercăm să ne dăm cu stângul în dreptul. Din această cauză am pătimit mult şi până acum. Dacă vrem să ajungem să fim respectaţi în Europa, fie şi prin rotaţie, cum o fi, trebuie să învăţăm să mergem numai înainte. Mesajul nostru este următorul: La mulţi ani şi unitate/ Într-o zi va fi dreptate/ La mulţi ani şi fiţi pe pace/ Din sânge apă nu se face! La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor şi unitate până la capăt”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a luat parte, duminică, la Alba Iulia, la manifestările organizate în municipiu cu ocazia Zilei Naţionale, dând curs invitaţiei primarului Mircea Hava. Alba Iulia şi Chişinău sunt oraşe înfrăţite de doi ani, protocolul de înfrăţire fiind semnat chiar de 1 Decembrie.