Chirtoacă: Poate după ce îşi încheie mandatul, Băsescu o să solicite cetăţenia R. Moldova

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a vorbit în direct la România TV despre relaţia pe care o are cu preşedintele României. Totodată, edilul moldovean a explicat şi unele declaraţii surprinzătoare ale lui Traian Băsescu în vizita oficială peste Prut.

18 iul. 2013, 20:32
Chirtoacă: Poate după ce îşi încheie mandatul, Băsescu o să solicite cetăţenia R. Moldova

Primarul din Chişinău a explicat de ce a declarat preşedintele României că după încheierea mandatului va cere cetăţenie Republicii Moldova. „Poate după ce îşi încheie mandatul o să solicite cetăţenia Republicii Moldova în semn de respect, ca un simbol al dragostei faţă de locuitorii de pe această parte a Prutului”, a declarat Dorin Chirtoacă, primar Chişinău.

În direct la România TV, Chirtoacă a recunoscut că a fost adeseori dezamăgit de lideri politici din România.

„În cei şase ani de când sunt la primaria Chişinău am avut mai multe înţelegeri vizavi de anumite posibilităţi de ajutorare a primariei Chişinău cu proiecte de infrastructură, cu construcţia unui bulevard. S-au depus proiecte la Ministerul Dezvoltării la domna Udrea, s-au făcut mai multe eforturi, s-au promis şi parcuri… din păcate am avut sprijin doar pentru ceva organizări de evenimente culturale”, a mai spus edilul.

Dorin Chirtoacă este totuşi un apropiat al preşedintelui Băsescu. El a fost printre invitaţii la nunta Elenei Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită, miercuri, la Chişinău, în care s-a întâlnit cu preşedintele, premierul şi preşedintele Parlamentului din R. Moldova, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. În încheierea vizitei, Băsescu a acordat un interviu pentru ProTV Chişinău.

„Poate după ce îmi voi termina mandatul voi cere cetăţenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară”, a spus Băsescu.

El a precizat că a regăsit Chişinăul mai hotărât ca oricând pe drumul pro-european, menţionând, pe de altă parte, că aceasta n-a fost ultima lui vizită în Republica Moldova în calitate de preşedinte al României.

Băsescu a răspuns şi criticilor comuniştilor moldoveni, care au comparat vizita sa cu cea a lui Ion Antonescu, din 1941, care a avut loc tot în 17 iulie: „Mă surprinde, că Vladimir Voronin vorbeşte limba română, s-a nascut în Romania Mare. Oare cum poţi să vorbeşti aşa despre ţara în care te-ai născut? (…) În plus, vizita mea se apropie de sfârşit şi n-am deschis niciun lagăr, n-am organizat niciun progrom, nicio concentrare de romi sau evrei”.