Chişinăul a aprobat legea de REORGANIZARE a GUVERNULUI

Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat joi noua lege cu privire la reorganizarea Executivului, informează IPN.md și Radio Chișinău.

08 iun. 2017, 17:30
Chişinăul a aprobat legea de REORGANIZARE a GUVERNULUI

Potrivit premierului Pavel Filip, aprobarea reformei Guvernului arată voința Executivului de a îndeplini angajamentele asumate în fața cetățenilor și a partenerilor externi. Premierul speră că noile reglementări vor fi susținute de toți deputații majorității parlamentare și vor fi aplicate în termenele stabilite.

‘Din start vreau să vă spun că nu este vorba de schimbarea numărului de ministere sau agenții, așa cum încearcă să se vină cu o abordare foarte simplă (…) unele forțe politice sau unii critici. Important este că acest proiect de lege ne deschide oportunitatea să fortificăm instituțiile statului, în primul rând ministerele’, a declarat Pavel Filip.

Potrivit IPN.md, proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice pentru asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Igor Dodon susţine că Republica Moldova nu vrea să adere la UE în actuala situaţie

Urmează să fie eliminată funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretari de stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru în caz de necesitate.

Reorganizarea Guvernului prevede comasarea ministerelor și reducerea numărului acestora de la 16 la 9.

Documentul oferă premierului dreptul de a modifica lista ministerelor printr-o procedură simplificată. După votarea legii în parlament, Pavel Filip a spus că va prezenta noua structură a guvernului într-o lună.

Responsabil pentru implementarea noii legi de funcționare a guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor din Republica Moldova.