Christel Ţopescu, propusă de Klaus Iohannis pentru CA al TVR, a fost informatoare a Securităţii

Christel Ţopescu, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru Consiliul de Administraţie al TVR, a fost informatoare a Securităţii în perioada studenţiei şi după, însă nu a făcut poliţie politică, potrivit certificatului emis de CNSAS.

21 mart. 2016, 11:02

Christel Ţopescu a avut dosar de reţea, potrivit unei note CNSAS întocmită în 2010, adică a avut angajament semnat şi a dat informări la Securitate.

Christel Ţopescu a semnat un angajament cu Securitatea în 1987, când era studentă la Filologie în Iaşi, pentru „supravegherea informativă a colegilor de facultate şi pentru cunoaşterea activităţii lectorului veste-german LR”.

Christel Ţopescu şi-a continuat colaborarea şi după terminarea facultăţii, când a fost repartizată la Satu Mare, unde a semnat un nou angajament cu Securitatea şi a primit nume conspirativ „Laura”.

CNSAS a găsit două note semnate de Christel Ţopescu despre foşti colegi, în care arăta că au reuşit sau intenţionau să plece în Republica Federală Germania. 

CNSAS a considerat însă că aceste informări nu au avur caracter de poliţie politică, aşa că a eliberat o adeverinţă prin care a decis că „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii” lui Christel Ţopescu (vezi documente ataşate).

Christel Ţopescu a fost propusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al TVR, iar Ana Maria Sandu pentru poziţia de memrbu supleant.

Christel Țopescu este realizatoare tv și șefa Secției germane a TVR. Ea s-a născut la Sibiu și este soția comentatorului sportiv Cristian Țopescu.

Citeşte şi: Propunerile lui Iohannis pentru CA al SRTv: Christel Ţopescu şi Ana Maria Sandu. George Orbean, propus de Guvern