Cinci morţi şi zeci de spitalizaţi din cauza unui virus misterios transportat de lilieci

Cel puţin cinci persoane au murit în sudul Indiei în urma contractării virusului Nipah, din cauza căruia alte circa 100 de persoane au fost plasate în carantină, a declarat marţi un responsabil sanitar local, citat de AFP.

22 mai 2018, 06:29
Cinci morţi şi zeci de spitalizaţi din cauza unui virus misterios transportat de lilieci

„Cinci persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului Nipah” şi „94 de persoane care au intrat în contact cu cei decedaţi au fost plasate în carantină ca măsură de precauţie”, a declarat K. J. Reena, un responsabil cu supravegherea sanitară în Kerala, o regiune situată în extremitatea sudică a Indiei.

În plus, nouă pacienţi sunt în prezent spitalizaţi din cauza simptomelor suspecte, cel puţin unul fiind testat pozitiv pentru virusul Nipah.

Toate victimele au fost raportate în districtul Kozhikode (fostul Calicut), printre acestea figurând mai mulţi membri ai aceleiaşi familii şi o asistentă medicală care i-a tratat. Potrivit relatărilor apărute presa locală, 10 persoane ar fi murit până în prezent din cauza acestui virus, însă autorităţile aşteaptă rezultatele testelor pentru a se pronunţa.

Binecunoscut în sudul şi sud-estul Asiei, virusul Nipah, transportat de liliacul frugivor, este fatal în 70% din cazuri. Virusul a fost identificat pentru prima dată în Malaezia în 1998, într-o regiune al cărui nume îl poartă.

Nipah, a cărui transmitere de la om la om a fost semnalată în trecut, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poate provoca encefalite mortale şi comă. În prezent nu există un vaccin împotriva acestuia.

Potrivit AFP, este pentru prima dată când prezenţa acestui virus a fost raportată în Kerala şi a treia oară în India. Virusul este în general întâlnit în zonele rurale ale Bangladeshului, unde a provocat moartea a peste 100 de persoane de când a fost raportat pentru prima dată în 2001, şi în statul indian Bengalul de Vest.