Cinci partide din Ungaria cer referendum pentru plafonarea salariilor managerilor companiilor de stat

Referendumul a fost propus de fostul politician ecologist Gabor Vago pentru a atrage sprijinul publicului în favoarea schimbării legislației actuale în sensul ca remunerația șefilor companiilor de stat să nu o poată depăși pe cea a președintelui țării.

31 iul. 2017, 15:17
Cinci partide din Ungaria cer referendum pentru plafonarea salariilor managerilor companiilor de stat

Inițiativa este susținută de Partidul Socialist, LMP (Politica altfel, ecologist), Parbeszed (Dialog, ecologist), Egyutt (Împreună, social-liberal) și Ketfarku Kutya (Câinele cu două cozi, satiric).

Gabor Vago a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că și o serie de sindicate, organizații civile și persoane particulare s-au alăturat campaniei de strângere da „sute de mii” de semnături pentru a demonstra că guvernul „poate fi răsturnat printr-un referendum”, informează Agerpres.

Potrivit liderul socialist Gyula Molnar, acest referendum poate fi unul simbolic și poate „demonta mitul că (partidul guvernamental) Fidesz nu poate fi înlocuit și Ungaria nu mai poate fi salvată”.

Citeşte şi Vlad Voiculescu: E în Ministerul Sănătăţii un înalt funcţionar care ducea acte la PSD. Are 20.000 de lei salariu

Deputatul formațiunii Dialog Gergely Karacsony a apreciat la rândul său că referendumul propus poate fi un „preludiu” al unei victorii electorale anul viitor și a subliniat importanța cooperării între partidele de opoziție.

Reprezentantul formațiunii Împreună, Peter Juhasz, a acuzat în cadrul aceleiași conferințe de presă guvernul că a transformat companiile de stat în „bancomate”, în condițiile în care unii manageri de top câștigă peste 5 milioane de forinți pe lună (16.400 euro), comparativ cu 1,5 milioane de euro cât câștigă șeful statului.