Cinci ţări din Schengen cer reguli mai flexibile pentru restabilirea controalelor la frontierele interne

Publicat: Marţi, 12 Septembrie 2017 21:42 // Actualizat: Marţi, 12 Septembrie 2017 21:42 // Sursa: romaniatv.net

Franța, Germania și alte trei țări membre ale Spațiului Schengen cer reguli mai flexibile în ce privește restabilirea controalelor la frontierele interne ale zonei de liberă circulație, atunci când aceste controale sunt justificate de amenințări ce țin de securitate, se arată într-un document.

Aceste țări, între care se mai numără Austria, Danemarca și Norvegia, estimează că actualele reguli sunt prea rigide în fața ascensiunii amenințării teroriste, în special pentru că limitează la șase luni perioada de reintroducere a controalelor în caz de 'amenințare gravă'.

'Această restricție nu este adaptată nevoilor într-un context de amenințare teroristă pe termen lung', estimează țările, potrivit textului comun pe care urmează să-l prezinte joi la Bruxelles, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne din statele membre ale UE.

'Îi cerem Comisiei Europene să supună la vot un proiect de lege în vederea amendării dispozițiilor articolului 25' din codul Schengen, care fixează condițiile pentru restabilirea temporară a controalelor frontaliere atunci când există 'o amenințare gravă' la adresa securității, scriu cele cinci țări.

Ele doresc de asemenea ca perioadă maximă de reintroducere a controalelor la frontierele interne, limitată în prezent la șase luni (și la doi ani în caz excepțional), să fie crescută la doi ani (și la patru ani în caz excepțional).

În prezent, în Spațiul Schengen doar Franța a reintrodus controalele la frontierele sale, invocând amenințarea teroristă.

Restabilite în urma atentatelor de la Paris din noiembrie 2015, aceste controale au fost ulterior prelungite de mai multe ori, pe fondul atentatelor din Franța. În prezent, data lor limită este fixată pentru 31 octombrie 2017.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
controale controale la frontiere frontiere frontiere interne Securitate
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6541
RON
18 Jul
noapte 17 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H