Cine ar putea fi OFIŢERII ACOPERIŢI respinşi de Traian Băsescu pentru funcţia de MINISTRU

Un ofiţer sub acoperire a fost la un pas de a intra în Guvern. Acest lucru este susţinut de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat, miercuri seara, că s-a aflat în situaţia de a refuza numirea unui ministru tocmai pentru acest motiv. În cele două mandate de preşedinte, Traian Băsescu a refuzat mai multe propuneri pentru postul de ministru.

18 sept. 2014, 08:44
Cine ar putea fi OFIŢERII ACOPERIŢI respinşi de Traian Băsescu pentru funcţia de MINISTRU

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că au fost cazuri când i s-a adus la cunoştinţă că unii miniştri propuşi la remanieri au fost ofiţeri acoperiţi.

„La orice numire în Guvern, cu excepţia celor celor venite direct din Parlament (…), adică la remanieri guvernamentale, având dreptul dat de Curtea Constituţională de a respinge o propunere, am cerut date. Când am primit informaţii, şi au fost cazuri, când cel care a fost propus ministru a fost ofiţer acoperit, l-am sunat şi i-am spus ‘te rog să nu vii în Guvern’ şi subiectul s-a încheiat„, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Au fost cazuri când mi s-a propus numirea în Guvern a unor ofiţeri acoperiţi

Şeful statului nu a dat nici un nume, pentru că legea nu-i permite acest lucru.

De-a lungul celor două mandate, Băsescu a refuzat mai multe propuneri de ministru.

În Guvernul Tăriceanu, şeful statului i-a respins pe Norica Nicolai – propusă ministru al Justiţiei,
Adrian Cioroianu – propus ministru de Externe şi pe Victor Paul Dobre – propus ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, relatează România TV.

În Guvernul Ponta, Băsescu i-a refuzat pe Claudiu Manda – propus ministru delegat pentru Buget, Ovidiu Silaghi – propus la Transporturi şi Rozalia Biro – propusă ministru al Culturii.

MINIŞTRII REFUZAŢI DE TRAIAN BĂSESCU

În 2007, Adrian Cioroianu, propus să preia portofoliul Externelor, a fost respins de Traian Basescu, relatează România TV. Motivul invocat : îi lipsește experința necesară. După un interimat asigurat de premierul Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă a luat decizia de remaniere a guvernului, prin înlocuirea miniștrilor din Partidului Democrat.

In 2008, preşedintele i-a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare in care ii solicita acestuia sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Băsescu invoca mapa profesionala a liberalei si o serie de fapte puse sub semnul intrebarii de presedinte care faceau referire la activitatea de procuror a Noricai Nicolai.

Percepţia publică la adresa Noricăi Nicolai nu este de natură să ducă la creşterea încrederii în justiţia din România„, spunea şeful statului. „Am inteles încă o dată că, în viaţă, cel mai destept cedeaza. Voi continua aceasta batălie, voi ramane un adversar a lui Traian Băsescu,  care, din punctul meu de vedere, incalca flagrant orice regula democratica din Romania„, reacţiona Nicolai.

La acea vreme, si premierul Calin Popescu Tariceanu i-a luat apararea colegei sale. „Daca vrem s-o analizam pe Norica Nicolai, o analizăm pentru ce face ea din 1990 încoace, nu putem să aplicăm criteriile din perioada comunista pentru a judeca oamenii pe care astăzi dorim să îi promovam„, susţinea Tăriceanu.

În 2012, Puiu Hasotti a fost nominalizat ca ministru al Culturii in locul lui Mircea Diaconu. Nici aceasta propunere nu i-a placut presedintelui, care i-a cerut lui Hasotti sa dea in scris o declaratie pe propria raspundere ca nu a plagiat in teza de doctorat sau in alte opere stiintifice.

Evident, Traian Băsescu a incercat sa creeze un eveniment pe care doresc sa-l dezamorsez. Respect institutia prezidentiala, motiv pentru care am dat declaraţia menţionată care sper sa inchida acest subiect pentru că nu am nimic de ascuns”, preciza Haşotti.

In 2013, Ovidiu Silaghi a fost refuzat de Traian Basescu la Transporturi, chiar in toiul privatizarilor de la CFR Marfa. Basescu l-a preferat interimar chiar pe Victor Ponta.

„Istoricul prezenţei dlui Silaghi la Transporturi în primul Guvern Ponta când nu s-a evidenţiat cu nimic, dimpotrivă a părut a fi aşa un soi de apa sfintita… Am observat ineficienta totala a dlui Silaghi cat a fost ministrul Transporturilor„, explica Băsescu.

Rozalia Biro si Claudiu Manda au fost ultimii atinsi de criticile prezidentiale. „N-aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei. (…) Cea mai complexă experienţă a dlui Iulian Manda este legată de funcţia de director la Casa de cultură a studenţilor din Craiova„, a spus şeful statului.

Traian Băsescu: Nominalizările făcute de Victor Ponta la Cultură şi Buget sunt NEPOTRIVITE VIDEO

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri seara, că va da amănunte despre „ofiţerul acoperit” care candidează la alegerile prezidenţiale de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, „printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.

„N-aş veni în acest moment cu completări, am o oarecare planificare. Vreau să aibă acces toată presa. Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete„, a spus preşedintele.

Băsescu a susţinut că afirmaţia sa a fost făcută în lipsa unui document venit de la serviciile de informaţii. El a precizat că a vizat nu doar calitatea de ofiţer activ, ci şi pe aceea de fost ofiţer sub acoperire.

Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite. Când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret de stat (…) Nu am primit vreun document cu nume şi prenume de la vreun serviciu de informaţii din România. În cazul acest ar fi trebuit să tac pentru că este vorba de un secret de stat„, a spus preşedintele.