Cine este ROMÂNCA adeptă a Statului Islamic care a fost arestată în Italia

O româncă a fost arestată şi va fi expulzată din Italia pentru că ar fi avut legături cu adepți ai organizației teroriste Stat Islamic, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, citat de Agerpres. Românca este sătmăreancă şi a intrat în atenţia SRI la începutul anului 2014.

20 aug. 2015, 14:52
Cine este ROMÂNCA adeptă a Statului Islamic care a fost arestată în Italia

Diana Ramona Medan are 36 de ani și este originară din Satu Mare. În România, Diana Ramona Medan a fost implicată în trafic de droguri, fiind judecată în celebrul dosar ”Noroieni”. După acel episod, Diana Ramona Medan s-a stabilit în Italia, unde s-a căsătorit cu un tunisian și s-a convertit la islamism.

Sătmăreanca arestată în Italia este simpatizantă a reţelei teroriste Stat Islamic şi menţinea legătura online cu islamişti din Marea Britanie, anunţă ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, precizând că suspecta va fi extrădată în scurt timp, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Pe site-urile islamiste, sătmăreanca posta cu numele de Diana Kauther. Pe pagina ei de Facebook, Diana a postat numeroase mesaje prin care îl glorifică pe Allah.”A intrat în atenția SRI la începutul anului 2014, ca urmare a activităților de propagandă islamistă, cu conținut extremist derulate de aceasta în mediul virtual atât timp cât s-a aflat în România”, a afirmat Sorin Sava într-o intervenție la B1 TV, potrivit Agerpres.  El a explicat că SRI a adoptat măsuri corespunzătoare de monitorizare a acesteia și că a semnalat cazul Serviciului partener italian în iulie 2014.

„Începând din decembrie 2014, Italia a expulzat 47 de islamişti. În următoarele ore va fi expulzată o femeie de naţionalitate română, în vârstă de 34 de ani, care locuia legal în provincia Bolzano (regiunea Trentino-Alto Adige), arestată în portul Genova. Graţie activităţilor de investigare, au fost depistate activităţile pe care românca le avea în publicarea online a unor materiale de propagandă islamistă şi intenţia de a lupta de partea mujahedinilor”, a declarat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, citat de IlVelino, AGV News. „Identificarea posibililor militanţi islamişti şi expulzarea lor din Italia înseamnă protejarea cetăţenilor italieni. În acest sens, acordăm o atenţie specială mediilor online, pentru că au devenit mijloacele cele mai facile de recrutare islamistă. Românca menţinea contacte frecvente cu internauţi din Marea Britanie, şi ei susţinători ai reţelei teroriste Stat Islamic„, a mai spus Alfano.

Potrivit site-ului de ştiri PrimoCanale.it, Diana Ramona Medan în vârstă de 36 de ani a fost arestată marţi în Portul Genova (nordul Italiei), la revenirea cu un feribot din Tunisia.

Citeşte şi Româncă suspectată de TERORISM, arestată în Italia UPDATE

„La nivel european există un trend care s-a intensificat în ultima perioadă. Având în vedere responsabilitățile legale ce revin SRI ca autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, avem în atenție monitorizarea persoanelor preocupate de astfel de acțiuni, inclusiv a celor care intenționează să se deplaseze în aceste zone cunoscute unde își desfășoară activitatea organizațiile teroriste”, a adăugat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Întrebat dacă există la acest moment un pericol la adresa României cu privire la activitatea unor astfel de persoane, purtătorul de cuvânt al SRI a menționat: „Am fi naivi să credem că un pericol nu există. Dar, așa cum relevă nivelul de alertă teroristă în România, acesta este destul de scăzut și avem în atenție toate măsurile care se impun pentru prevenirea riscului terorist la adresa securității naționale”.