Îţi place sa mesteci guma? Cercetatorii au o veste buna pentru tine

Un studiu realizat de cercetători japonezi arată că mestecatul gumei ameliorează anumite performanţe cerebrale. Nu este primul studiu pe această temă şi nici nu va lămuri pe deplin subiectul.

25 mart. 2013, 12:28
Îţi place sa mesteci guma? Cercetatorii au o veste buna pentru tine

O echipă de la Şcoala de medicină din Chiba (Japonia) a desfăşurat un experiment pe un grup de voluntari cu vârste între 20 şi 34 de ani. Testul a luat în considerare reacţia cât se poate de rapidă şi precisă la schimbările de orientare a unor săgeţi care apăreau pe monitorul unui calculator, mestecând gumă sau nu.

În timpul şedinţelor, activitatea cerebrală a participanţilor a fost observată cu ajutorul imagisticii medicale funcţionale (IMF), care permite vizualizarea zonelor cerebrale solicitate. Potrivit Agerpres, rezultatul arată că masticaţia activează cortexul cingulat anterior (implicat în procese ca modularea atenţiei şi răspunsul motrice). În termeni de eficienţă, guma nu îmbunătăţeşte exactitatea răspunsurilor, dar accelerează timpul de reacţie. Cercetătorii apreciază că acest efect s-ar explica prin întărirea vigilenţei şi un mai bun control al mişcărilor, asociate cu o stare mai destinsă.