Cine va fi succesorul lui Hugo Chavez? Venezuela are de ales între un „chavist” şi un „burghez”

Cetăţenii cu drept de vot din Venezuela au început să voteze duminică, pentru a-l alege pe succesorul lui Hugo Chavez, un duel între preşedintele interimar Nicolas Maduro şi Henrique Capriles, liderul opoziţiei, în această ţară petrolieră bogată, divizată după 15 ani de "revoluţie socialistă"

RomaniaTV.net
14 apr. 2013, 13:25

Aproximativ 19 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în intervalul orar 06.00-18.00 (13.30-01.30 ora României), după o campanie scurtă de doar zece zile, dominată de aura fostului preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, decedat din cauza cancerului la 5 martie.

Încă din zori s-au format cozi de aşteptare în faţa mai multor birouri de vot din Caracas, a constatat un jurnalist al AFP. Treziţi în sunet de trompete, grupuri de adepţi ai „chavismului” s-au renit într-o ambianţă festivă, siguri de victorie.

„Să doborâm recordul de participare al democraţiei noastre”, „loialitate visului lui Chavez”, a cerut Maduro, în vârstă de 50 de ani, într-un mesaj publicat pe Twitter. Desemnat de mentorul său drept succesor înainte de deces, actualul preşedinte interimar, care a fost şeful diplomaţiei timp de şase ani, a făcut apel, în timpul campaniei, la „menţinerea moştenirii lui El Comandante” în faţa „burghezilor” şi „fasciştilor”.

Creditat cu un avans de 10 până la 20 de puncte, potrivit sondajelor, Maduro, fost şofer de autobuz şi lider sindical, s-a afişat drept „singurul garant” al programelor sociale, finanţate din petrol. În 14 ani, proporţia populaţiei afectate de sărăcie a scăzut spectaculos de la 50 la sută la 29 la sută, potrivit comisiei economice a Naţiunilor Unite.

„Campania lui Maduro a fost centrată pe faptul că este fiul lui El Comandante şi că trimful lui va fi cel al lui Chavez”, a afirmat politologul Ignacio Avalos, subliniind că diferenţa „s-a redus” graţie „leadershipului important” şi „curajului politic”al lui Henrique Capriles. Reunită în jurul acestui ambiţios guvernator al statului Miranda (nord), opoziţia a promis la rândul său că nu va rezerva ajutorul guvernamental „celor favorizaţi”. „Zi excelentă tuturor. Ziua cea mare a sosit”, a anunţat Capriles pe Twitter.

Aproximativ 150.000 de membri ai forţelor de ordine asigură securitatea scrutinului din această ţară ale cărei frontiere au fost închise de la începutul săptămânii la ordinul autorităţilor care au denunţat „planurile de destabilizare” orchestrate din străinătate.