Cineastul spaniol Basilio Martin Patino a murit. Avea 86 de ani

Cineastul, producătorul și scenaristul Basilio Martín Patino, unul dintre regizorii spanioli recunoscuți pentru filmele sale de autor, a murit duminică la Madrid, la 86 de ani, au informat surse ale familiei.

13 aug. 2017, 12:05
Cineastul spaniol Basilio Martin Patino a murit. Avea 86 de ani

De-a lungul unei cariere de patru decenii, Martín Patino, născut la Lumbrales în 1930, a fost un mare inovator al tehnicii narative și al limbajului, realizând filme precum ‘Nueve cartas a Berta’, ‘Canciones para después de una guerra’ și ‘Caudillo’.

Patino a urmat cursurile Școlii de film de la Madrid și a fost o perioadă de timp profesor al acestei instituiții care a dat lumii regizori importanți precum Mario Camus și Carlos Saura.

El a debutat cu scurtmetrajul ‘Nueve cartas a Berta’ (1965), unul din titlurile emblematice ale cinematografiei spaniole care a fost recompensat cu premiul „Concha de Plata” la Festivalul de Film de la San Sebastián.

Din filmografia lui se evidențiază trilogia, care nu a putut să fie prezentată în Spania până la moartea dictatorului Franco: ‘Canciones para después de una guerra’ (1971), ‘Queridísimos verdugos’ (1973), premiat la Festivalul italian de film de la Taormina; și ‘Caudillo’ (1974), care a obținut Marele Premiu al Festivalului portughez Figueira-Dafoz.

După retragerea sa, mișcarea socială a „indignaților” din 15 martie 2011 de la Puerta del Sol, în centrul Madridului, l-a obligat să revină în spatele camerei și să realizeze documentarul ‘Libre te quiero’.