Ciobanul care a salvat doi militari din accident, DECLARAŢII ŞOCANTE: Unii ardeau, alţii erau carbonizaţi

ELICOPTER PRĂBUŞIT LA SIBIU. O tragedie aviatică a avut loc vineri dimineaţa în judeţul Sibiu! Opt militari au murit şi alţi doi sunt răniţi după ce un elicopter militar a luat foc in aer şi s-a prăbuşit. Elicopterul efectua o misiune de antrenament, plecase de la Câmpia Turzii şi trebuia să ajungă la poligonul Cincu. La zece kilometri de poligon, aparatul de zbor s-a prăbuşit. Un cioban din Sibiu este prima persoană care a ajuns la locul accidentului după ce elicopterul militar s-a prăbuşit. Bărbatul povesteşte ce a văzut imediat după prăbuşirea elicopterului şi cum a reuşit să îi ajute pe supravieţuitori.

21 nov. 2014, 16:09

ELICOPTER PRĂBUŞIT LA SIBIU. Un elicopter s-a prăbuşit în jurul orei 10,40, într-o zonă accidentată din judeţul Sibiu. Zece oameni se aflau în aeronavă: doi piloţi, doi mecanici, un inginer şi 5 militari. Opt dintre ei au murit. Unul dintre cei doi supravieţuitori a reuşit să sune la 112. Echipaje SMURD au plecat imediat în zonă. Unul dintre răniţi era în stare gravă şi a fost dus cu elicopterul la Târgu Mureş.

Beniamin Bădilă (24 de ani), cioban din Sibiu, este prima persoană care a ajuns la locul accidentului după ce elicopterul militar s-a prăbuşit vineri dimineaţă pe un deal, în apropierea satului Stejărişu.

Bădilă spune că prima dată a auzit elicopterul zburând jos de tot, apoi a auzit bubuitura şi a văzut mult fum negru.

„Câteva secunde nu am ştiut ce să facem, ne-a fost frică să ne apropiem. Am strigat dacă ne aude cineva şi am auzit: «Da! Ajutor!». Am văzut un om, am alergat la el. Când am ajuns am văzut că era ars, distrus pe faţă şi pe mâini. Ne-a cerut apă, dar nu am avut. Îi era frig, l-am ajutat cu o pătură. Întreba de un telefon, apoi l-a găsit pe al lui şi a încercat să îşi sune şeful. Nu ştia unde se află, i-am explicat unde, între Stejărişu şi Mălâncrav”, spune Beniamin Bădilă, potrivit adevarul.ro.

Acesta îşi aminteşte proporţiile tragediei.

„Acolo era dezastru. Am văzut mulţi morţi la viaţa mea, dar arşi până acum nu. Am sunat în sat la cineva, iar ăla din sat a sunat la urgenţă. A venit Poliţia, Salvarea. Primii oameni au ajuns aici în 20 de minute. Când am venit noi, doi oameni mai trăiau. Unii erau afară din elicopter, ardeau. Alţii erau carbonizaţi deja. Flăcările atingeau un metru jumate. Îmi amintesc că unul dintre cei doi răniţi ne tot întreba ce s-a întâmplat, de ce arde alicopterul”, adaugă Bădilă.

Ciobanul povesteşte că, la o distanţă de aproximativ 15 metri de primul rănit, l-au auzit gemând pe al doilea.

„Cel de-al doilea era tăiat rău pe faţă şi ars peste tot. Ce am văzut aici nu mai vreau să văd niciodată în viaţa mea şi nici nu cred că voi uita vreodată”, afirmă ciobanul, potrivit Mediafax.

El povesteşte că ulterior a văzut, în jurul elicopterului, pe o rază de circa 30 de metri, şi celelalte victime.

Beniamin Pădure spune că el a rămas la locul accidentului până când au venit salvatorii, iar colegul său a plecat cu oile.

Răniţii au fost stabilizaţi la Târgu Mureş şi apoi transportaţi la Bucureşti, la Spitalul de Arşi. Atât preşedintele ales, Klaus Iohannis, cât şi Traian Băescu au transmis condoleanţe familiilor îndoliate. Elicopterul care s-a prăbuşit este un IAR 330 Puma. Militarii au plecat de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii şi mergeau la un exerciţiu, care urma să aibă loc la poligonul Cincu.

La locul accidentului au ajuns şi miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa.