Dacian Cioloş: Legea bugetului pe 2016, adoptată săptămâna viitoare. Ce se întâmplă cu majorările salariale

Premierul Dacian Cioloș a declarat că i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, să prezinte, joi, după ședința de Guvern, "câteva elemente și principii legate de buget", existând posibilitatea ca, săptămâna viitoare, Executivul să adopte proiectul și să îl supună consultării publice.

02 dec. 2015, 16:18
Dacian Cioloş: Legea bugetului pe 2016, adoptată săptămâna viitoare. Ce se întâmplă cu majorările salariale

Prim-ministrul a precizat că a trimis către partide un draft al proiectului de buget, pentru informarea Parlamentului, însă mai multe detalii vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

„Ca să evităm tot felul de suspiciuni și de interpretări, i-am cerut doamnei ministru de Finanțe să explice câteva elemente și principii legate de buget, (…) pornind și de la faptul că încă nu este adoptat bugetul. Săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, avem intenția să îl adoptăm și atunci o să îl supunem și consultării publice. Discutăm despre conținut săptămâna viitoare, după ce e adoptat. Mâine (joi — n.r.), după ședința de Guvern, doamna ministru o să vină cu câteva principii pe care ne bazăm în structurarea bugetului. Nu vreau să intru acum în detalii, însă, așa cum am spus la instalarea Guvernului, Guvernul va lucra aproape cu Parlamentul, pentru că avem nevoie de votul Parlamentului și atunci este firesc să avem explicații chiar și în faza aceasta de draft. Deci e încă vorba despre un proiect care nu e adoptat de Guvern”, a precizat miercuri Cioloș, la Senat.

Citeşte şi: ŞEDINŢĂ SOLEMNĂ la Senat. Cioloş: Intrăm într-un an crucial pentru România. UPDATE

Acesta a adăugat că, în conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va ține cont de modificările Codului fiscal, aprobate de către Parlament.

„Am spus public că avem intenția să construim bugetul în așa fel încât să ținem cont de ceea ce a decis Parlamentul deja atât în ce privește Codul fiscal, cât și măririle salariale, dar să și facem anumite rearanjări ale bugetului atât în interiorul ministerelor, pentru a putea prioritiza proiectele pe care Guvernul și le propune în programul de guvernare și în planul de acțiuni sectoriale cu care o să venim în Parlament odată cu bugetul, și, în același timp, să punem accentul pe câteva priorități legate de investiții, de educație și de sănătate”, a explicat premierul.

Conform unor surse social-democrate, liderul PSD Liviu Dragnea a avut miercuri o întâlnire la sediul partidului pentru a discuta cu Marian Neacşu şi Viorel Ştefan draftul de buget. Potrivit primelor concluzii ale PSD, măsurile pe care social-democraţii le doreau păstrate au rămas în proiectul de buget al noului Guvern.