Cioloş: Gaura în buget NU EXISTĂ. Dragnea nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile din campanie

Fostul premier Dacian Cioloş a reacţionat, luni, pe Facebook, la declaraţiile lui Liviu Dragnea, care a spus că bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei.  Cioloş afirmă că "gaura" în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că "îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă".

09 ian. 2017, 08:34
Cioloş: Gaura în buget NU EXISTĂ. Dragnea nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile din campanie

Dragi români, confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, „o gaură de zece miliarde în buget, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Fostul premier precizează că „pentru orice om cu minime cunoștințe economice”, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie „venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul„. „Această „gaură” NU există„, scrie Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş precizează că realitatea este că, în 2016, veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat şi aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut.

Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești.

De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii.

În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă„, susţine fostul premier.

Dacian Cioloş i-a transmis lui Liviu Dragnea că „bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește”. „Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședința de Guvern?„, şi-a încheiat Dacian Cioloş mesajul, pe Facebook.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, că se va consulta cu social-democrații pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei.

El a spus că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară.

”Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să inițiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanțe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil niște angajamente scrise din partea unor decidenți, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor crește cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineață. Asta este total ilegal. Cine a mințit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul social-democraților consideră că cei care trebuie să dea ”explicații” sunt premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Fondurilor Europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal.

”Vorbim de cel puțin cinci persoane care trebuie să dea explicații: primul ministru, ministrul Finanțelor, ministrul Fondurilor europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal. (…) Să vedem și cum domnul președinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situația în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care sigur că o vom acoperi, dar acești 10 miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români”, a mai spus Dragnea.