Dacian Cioloş: Avem nevoie de o reechilibrare a salariilor, dar pe baza resurselor aflate la dispoziţie VIDEO

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că există ''o așteptare uriașă'' în sectorul public pentru creșteri salariale rapide, ca urmare a unor promisiuni anterioare care au mers "dincolo de rezonabil", precizând că este nevoie de o "reechilibrare" a salariilor pe baza resurselor pe care statul le are la dispoziție.

15 mart. 2016, 10:11

„Există o așteptare uriașă în sectorul public și pentru creșteri salariale rapide și lucrăm pentru a gândi în mod coerent acest lucru în legea salarizării unitare. Aceste așteptări vin ca urmare a unui lung șir de promisiuni anterioare pe care pot să le înțeleg, dar nu pot să le accept atunci când ele merg dincolo de rezonabil și când se limitează doar la ambiția de a propune ceva pentru imagine și nu de a fi și responsabil în ceea ce propune”, a spus Cioloș, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.

Traian Băsescu: Noua lege a salarizării nu va putea fi implementată de la 1 ianuarie 2017

El a arătat că sunt o serie de anomalii care trebuie reglate în ceea ce privește salariile și că lucrurile trebuie abordate responsabil, pe baza resurselor aflate la dispoziție.

„Avem nevoie de o reechilibrare a salariilor, pentru că nu putem justifica faptul că de multe ori, pentru același tip de responsabilitate, un nou intrat în sistem are salariul mai mare decât cineva cu o vechime și cu o experiență de câțiva ani sau zeci de ani. Nu putem explica diferențe de salarii pentru aceeași responsabilitate și aceeași specializare între diferite sectoare, dar acest lucru trebuie să-l abordăm în mod responsabil și doar bazându-ne pe resursele pe care le avem la dispoziție”, a explicat șeful Guvernului.

Pentru acest an, bugetul României prevede un deficit bugetar apropiat de 3% din produsul intern brut (PIB), limita maximă admisă în Uniunea Europeană. De la începtul acestui an a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, care prevede scăderea mai multor taxe, în special a cotei generale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 24% până la 20%.

Amânarea Legii Salarizării ar putea costa statul 1 MILIARD de lei pe an

„Putem acum interpreta greşit, că ce a fost greu a trecut, iar acum să culegem roadele. Pot apărea evenimente neprevăzute, iar dacă nu avem resurse, putem plăti foarte scump”, a declarat Cioloş, la conferinţa „Strategia de dezvoltare a României şi convergenţa la euro”, organizată de Profit.ro. 

„Avem reflexul de a gândi că banii publici trebuie cheltuiţi, fără a ne gandi cum. Suntem în plin proces de relaxare fiscală. Fiind în an electoral, sunt proiecte care pun presiune pe buget. Guvernul e uneori obligat să respingă anumite măsuri. Trebuie văzut de unde facem rost de bani. Avem o construcţie bugetară extrem de stramtă”, a completat premierul.

Bugetul pe 2016 a luat în calcul mai multe majorări salariale aprobarte anul trecut. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

Premierul a afirmat că guvernul pe care îl conduce şi-a propus să profite de stabilitatea politică pentru a creşte economia. Însă convergenţa la zona euro trebuie să rămână un obiectiv pe termen lung al României şi trebuie realizată printr-o strategie eliberată de interese de partid, potrivit şefului executivului.