Dacian Cioloş, despre proiectul Legii salarizării unitare: Creşterile sunt în primul rând la salariile mai mici

Creșterile prevăzute în proiectul Legii salarizării unitare sunt în primul rând la salariile mai mici, în timp ce salariul premierului va scădea, a anunțat prim-ministrul Dacian Cioloș.

04 dec. 2016, 12:14
Dacian Cioloş, despre proiectul Legii salarizării unitare: Creşterile sunt în primul rând la salariile mai mici

Dacian Cioloş a precizat că la început vor crește mai mult salariile mici, apoi vor crește puțin salariile mari.

„Ne-am planificat o creștere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor crește mai mult salariile mici și la urmă vor crește puțin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra și a aduce echitate (…). Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câștiga președintele, premierul, miniștrii, secretari de stat, șamd. Nu cresc salariile, ba chiar la prim ministru va scădea salariul față de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creșterile sunt în primul rând la salariile mai mici”, a declarat premierul Cioloș.

NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Cel mai mare salariu – 21.540 lei, cel mai mic salariu – 1.625 lei. Salariul premierului va fi redus

Întrebat ce impact bugetar va avea aplicarea acestei legi în 2017, Cioloș a răspuns: „Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanța de urgență 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei, (…) deci creșterile pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, pentru profesori și câteva reechilibrări în administrație, la care de anul viitor (…) mai e vorba de încă un miliard și ceva care s-ar adăuga (…). Important nu e atât cu cât crești anul viitor, ci important e faptul că la sfârșit, în 2021, ajungem să așezăm grilele”.

Cioloș, despre bugetul pe 2017: Mergem în continuare pe o creștere economică realistă de peste 4% și un deficit bugetar de sub 3%

Dacian Cioloș a afirmat că în realizarea proiectului de buget pentru 2017 se merge în continuare pe „o creștere economică realistă” de peste 4% și un deficit bugetar de sub 3%.

Întrebat pe ce cifre macro se lucrează draft-ul de buget pentru 2017, Cioloș a răspuns: „Mergem în continuare pe o creștere economică realistă, din analizele și prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%”.

Totodată, premierul Cioloș a precizat că sunt luate în calcul și cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare.

„Și luăm în calcul niște cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem în vigoare și de anumite decizii care au fost luate”, a mai spus Cioloș.