Cioloş: Prună n-a minţit la CEDO. A spus că mai multe guverne s-au angajat să facă lucruri şi nu au făcut

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, marţi seară, că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, precizând că aceasta şi-a explicat declaraţiile prin faptul că guvernele anterioare nu şi-au respectat angajamentele de construire de noi închisori.

06 dec. 2016, 21:00
Cioloş: Prună n-a minţit la CEDO. A spus că mai multe guverne s-au angajat să facă lucruri şi nu au făcut

Doamna Prună n-a minţit la CEDO. Nu, a spus care e situaţia în ţară. (…) Dânsa a dat explicaţii în mai multe situaţii în care a spus foarte clar că era vorba acolo de miciuni sau neadevăruri prin faptul că mai multe guverne la rând s-au angajat să facă anumite lucruri şi nu au făcut şi noi tocmai am luat măsuri şi am făcut lucrurile care au ţinut de noi”, a afirmat premierul Dacian Cioloş, invitat să comenteze declaraţiile ministrului Justiţiei în şedinţa CSM când a spus că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, potrivit news.ro.

Solicitat să explice declaraţiile ministrului Prună, premierul a arătat că ”ministrul a spus că Ministerul, ca instituţie, prin faptul că a spus că va face anumite lucruri, că va face investiţii în pentenciare şi n-a făcut, asta da, se numeşte minciună, un neadevăr. Şi a spus lucrurile clar, care e situaţia şi ce putem să facem şi ce nu putem să facem şi a pus pe masa CEDO, mai multe propuneri pe care chiar le-am aplicat”, a explicat Cioloş.

El a reamintit că, în urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a luat câteva măsuri legislative pentru a corecta, cel puţin parţial, problemele din penitenciare.

E vorba de lucruri care nu au fost făcute ani de zile legate de situaţia din penitenciare. Ani de zile s-a spus la CEDO „alocăm atâţia bani pentru această situaţie” şi nu s-au alocat banii respectivi. E o realitate. Ne-am angajat noi, ca ţară, şi guvernele României s-au angajat de multe ori la multe lucruri (…) şi nu s-au ţinut de cuvânt din diferite motive”, a sublinat Dacian Cioloş.

Premierul a mai spus că ministrul Prună a avut curajul să propună Guvernului nişte măsuri în care să ”compenseze parţial” situaţia în care se află cei din penitenciare ”prin faptul că statul, Guvernul, ani de zile n-a fost în măsură să corecteze situaţia respective prin investiţii acolo”.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat, într-o şedinţă de la începutul lunii octombrie a Consiliului Superior al Magistraturi, că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare.