Dacian Cioloş, la strâns gunoaie în Parcul Naţional Văcăreşti FOTO

Dacian Cioloş a participat joi, alături de 200 de voluntari, la o acţiune de ecologizare în Parcul Natural Văcăreşti, un eveniment organizat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu Let's Do It, Romania!.

30 iun. 2016, 16:27

Premierul Dacian Cioloș a anunțat cu această ocazie că următorii pași în cazul Parcului Văcărești sunt elaborarea planului de management prin care se vor delimita zonele și gradul de protecție, precum și activitățile economice – și punerea sa în aplicare.

Urmează să se elaboreze planul de management și pe această bază să stabilim clar și ce se poate face și ce nu se poate face. Se vor putea face inclusiv anumite construcții, în anumite condiții. Se vor putea desfășura activități economice, probabil, chiar imobiliare, în anumite limite. Important e să avem acel plan de management și să vedem ce resursă trebuie să mobilizăm ca să devină ceea ce ne dorim cu toții, un adevărat parc natural„, a declarat Cioloș.

Premierul a infirmat „percepția distorsionată” potrivit căreia proprietarii din zonă ar urma să-și piardă terenurile.

Mai există percepția asta distorsionată că odată ce am declarat parc natural proprietarii din zonă sau riscă să-și piardă terenurile sau nu o să poată să facă nimic. Nici una, nici cealaltă nu e adevărată. Nici faptul că-și pierd terenurile, pentru că nu se expropiază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale și în alte zone din țară, unde proprietarii își păstrează terenurile doar că au anumite obligații, trebuie să respecte anumite lucruri și în schimbul respectării acestor lucruri vor primi și niște compensații„, a explicat Cioloș.

În context, premierul a spus că important este ca atunci când se ia o decizie, cum a fost cea referitoare la Parcul Văcărești, aceasta să fie pusă în practică și nu să rămână pe hârtie.

Mă bucur că am reușit după patru ani de studii, analize și ceva birocrație să luăm decizia în cele din urmă și să transformăm această zonă abandonată de câțiva ani, unde natura și-a reintrat în drepturi, și să o declarăm ceea ce este de fapt — un parc natural, poate nu în inima orașului, dar clar legat de oraș. E parcul natural urban cel mai mare, din câte știu. Acțiunea de astăzi e binevenită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă împreună cu toată echipa de voluntari, dar e binevenită și pentru că dăm un semnal că nu e suficient să iei o decizie pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial, sau să declari un parc natural în Monitorul Oficial. Ea trebuie pusă în practică. (…). Să ne asumăm în mod colectiv transformarea acestei zone’‘, a mai spus el.