Circa 2,5 tone de tutun confiscate în urma a cinci percheziţii în Mureş

Polițiștii au confiscat peste 5 milioane de fire de țigarete, aproape 2,5 tone de tutun și dispozitive pentru prelucrarea acestuia, în urma unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu tutun, derulată la nivel național, în cadrul unei operațiuni europene, cea mai mare captură făcându-se în județul Mureș, a informat, luni, Poliția Română.

RomaniaTV.net
16 oct. 2017, 12:35
Circa 2,5 tone de tutun confiscate în urma a cinci percheziţii în Mureş

„În perioada 12-15 octombrie a.c., sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, polițiștii au desfășurat o acțiune, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu produse accizabile, în special cu tutun și țigarete de contrabandă. Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu Poliția de Frontieră și Direcția Generală a Vămilor. În urma acțiunii, polițiștii au indisponibilizat 5.111.960 de fire de țigarete, 2.400 de kg de tutun, o moară de mărunțit tutun, precum și 3 mașini manuale de mici dimensiuni destinate prelucrării tutunului și umplerii țigaretelor”, se menționează într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Conform acestuia, cea mai mare captură, rezultată în urma a cinci percheziții efectuate în județul Mureș, a constat în ridicarea în vederea confiscării a aproximativ 2.400 kilograme de tutun de fumat, produs care se afla în afara antrepozitului fiscal autorizat, 756 de țigarete, o moară de mărunțit tutun, precum și o mașină de fabricat țigarete.

Perchezițiile au avut loc pe 15 octombrie, din cercetări reieșind că, în perioada 2015 — 2017, mai multe persoane din județul Mureș ar fi deținut în afara antrepozitului fiscal și ar fi comercializat tutun, prin intermediul site-urilor de vânzări online, sustrăgându-se astfel de la plata accizelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul cauzat bugetului central se ridică la 1.050.000 de lei.

”În urma perchezițiilor, 5 persoane au fost conduse la audieri, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană, în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kg tutun de fumat”, reiese din comunicat.

La acțiune au participat luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș.

Potrivit IGPR, acțiunea se desfășoară în perioada octombrie — noiembrie 2017, la nivel european și se numește Hansa & Hengist, fiind parte a Operațiunii Dragon, în cadrul căreia polițiștii români și partenerii externi acționează coordonat pentru combaterea infracționalității grave în țările Uniunii Europe.