Circul Globus, amendat de Primăria Capitalei după ce au fost făcute publice imagini cu animale sălbatice ţinute în cuşti, afară

Circul Globus a fost amendat de Primăria Capitalei pentru că nu a grăbit relocarea animalelor sălbatice în grădini zoologice, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu animale ţinute în cuşti, afară, în curtea instituţiei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a interzis de la începutul anului trecut folosirea animalelor în circ şi a eliminat dresura din obiectul de activitate al Circului Globus, măsuri luate după ce 11 animale ale instituţiei au murit într-un incendiu.

24 ian. 2018, 10:38
Circul Globus, amendat de Primăria Capitalei după ce au fost făcute publice imagini cu animale sălbatice ţinute în cuşti, afară

Municipalitatea precizează, într-un comunicat de presă transmis joi, că animalele filmate sunt tigri siberieni născuţi în captivitate, care sunt adaptaţi condiţiilor climatice din Europa, iar bunăstarea animalelor care sunt încă la Circul Globus nu presupune doar mâncare şi apă, ci şi activitate fizică ce poate fi făcută doar în spaţiile special amenajate şi securizate din afara clădirii. Primăria Capitalei mai spune că şi leul este adaptat condiţiilor meteorologice de la noi.

„Animalele filmate sunt tigri siberieni, care au fost născuţi în captivitate în Europa, deci perfect adaptaţi condiţiilor climatice de pe acest continent. Mai mult decât atât, bunăstarea animalelor aflate încă la Circul Metropolitan Bucureşti nu presupune doar mâncare şi apă, ci şi activitate fizică, mişcare, care nu poate fi facută decât în spaţii exterioare clădirii, în spaţii speciale, amenajate şi securizate pentru animalele respective. Şi leul aflat încă la Circul Metropolitan este născut în captivitate, deci absolut adaptat condiţiilor meteorologice din Europa”, transmite Primăria Capitalei.

Reprezentanţii primăriei spun că Circul Globus va fi amendat pentru că nu a grăbit relocarea tuturor animalelor aşa cum s-a stabilit anul trecut prin hotărâre de consiliu, şi pentru că nu a montat o copertină peste cuştile din exterior care să protejeze animalele de ploaie şi ninsoare. Primăria Capitalei promite că în perioada următoare toate animalele de la circ vor fi trimise la Grădina Zoologică.

Municipalitatea spune că Circul are în continuare angajat un medic veterinar, precum şi dresori şi îngrijitori de animale pentru a se ocupa de bunăstarea animalelor sălbatice care nu au fost încă relocate.

Precizările Primăriei Capitalei vin după ce în spaţiul public au apărut imagini cu câteva animale sălbatice, tigri şi lei, ţinute în curtea Circului Globus, în cuşti.

În 30 ianuarie anul trecut, CGMB a aprobat un proiect de hotărâre prin care să fie eliminată dresura de animale din obiectul de activitate al Circului Globus, primarul Capitalei spunând atunci că animalele vor fi folosite, probabil, doar în expoziţii. În 27 aprilie, însă, printr-o hotărâre de consiliu, a fost interzisă folosirea animalelor sălbatice şi domestice atât în circuri, cât şi în expoziţie, excepţie făcând caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii. Măsurile au fost luate după ce în 12 ianuarie, 11 animale, între care doi tigri, au murit, în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus. Pompierii au reuşit să salveze atunci alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile şi ponei.