Circulaţie restricţionată din cauza ninsorii abundente. Vezi zonele vizate şi recomandările Poliţiei Rutiere UPDATE

Centrul Infotrafic informează vineri dimineaţă că din cauza ninsorii abundente, circulaţia în mai multe zone din ţară a fost restrictionată. Şoferii sunt sfătuiţi să conducă cu atenţie şi să aibă maşinile echipate corespunzător.

RomaniaTV.net
02 dec. 2016, 07:11
Circulaţie restricţionată din cauza ninsorii abundente. Vezi zonele vizate şi recomandările Poliţiei Rutiere UPDATE

UPDATE:  Tronsonul de drum dintre Telescaun și Muntele Mic a fost închis, vineri, din cauza intensificărilor de vânt și a ninsorii viscolite, județul Caraș-Severin aflându-se sub atenționare de cod galben.

UPDATE: În Harghita circulaţia este îngreunată. Potrivit șefului de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, ninge abundent în zonele Odorhei, Praid și Gheorgheni și traficul se face în condiții de iarnă pe DN 13A, Praid-Odorheiu Secuiesc-Miercurea Ciuc, DN 13 B, Praid-Bucin-Gheorgheni, și DN12 (E578), Izvoru Mureșului-Toplița. Stratul de zăpadă de pe carosabil măsoară până la patru centimetri, iar în zona Odorhei, extracarosabil ajunge până la 20 centimetri.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în județul Maramureș, din cauza ninsorii abundente, s-a luat măsura restricționării traficului greu (vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) pe DN18 – Pasul Gutâi, între localitățile Baia Strie și Mara, pe tronsonul kilometric 12+600 de metri – 38.

Ca rute ocolitoare: Baia Mare – Sein – Huța – Certeze – Sighetul Marmației.

Şi în judeţul Mureş traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe DN 15 (E578) Târgu Mureş – Reghin – Topliţa şi pe DN 13A Bălăuşeri – Praid vizibilitatea fiind sub 100 de metri, iar pe alocuri chiar sub 50 de metri.

VEZI DRUMURILE CU PROBLEME ACTUALIZATE ÎN TIMP REAL AICI

Având în vedere mesajele de atenţionare cu cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie, referitoare la ninsoare, viscol şi condiţii de formare a poleiului, şoferii sunt rugaţi să adapteze viteza în funcţie de starea carosabilului, să mărească distanţa în mers între autovehicule, să nu bruscheze comenzile şi să folosească luminile de întâlnire inclusiv pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic. Pe drumurile pe care există zăpadă, gheaţă sau polei, amintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Citeşte şi Cum trebuie să conduceţi pe COD GALBEN de vreme rea. Recomandările Poliţiei şi ale Companiei de Drumuri

Recomandările Poliţiei Rutiere

În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Poliţia Română recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Poliţia Română recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

Vă reamintim de asemenea că, rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la trasa ideală de rulare. 

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

De asemenea, curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Astfel, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.