Ciurchea: Sistemul cardului de sănătate funcţionează online de luni dimineaţă

Sistemul cardului de sănătate funcționează online începând de luni dimineață, de la ora 10.00, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

15 feb. 2016, 13:28
Ciurchea: Sistemul cardului de sănătate funcţionează online de luni dimineaţă

„Ieri (duminică — n.r.) a apărut o defecțiune la sistemul cardului și anume la confirmarea serviciului. Începând de astăzi, ora 10,00, sistemul este online, funcționează. Aceste probleme apar pentru că este un sistem mamut, un sistem foarte mare și sunt defecțiuni inerente care apar în orice sistem informatic. Contractul de mentenanță în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut în august am organizat o licitație pentru această mentenanță, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuit. (…) Nici nouă nu ne convine această situație, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada când nu funcționează sistemul există varianta programului de 72 de ore când trebuie ridicate în aplicație serviciile și sigur că vor fi decontate„, a declarat Vasile Ciurchea, la inaugurarea oficială a Compartimentului de primire pacienți al Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit acestuia, nivelul decontărilor a scăzut de la intrarea în funcțiune a sistemului cardului național de sănătate.

Nivelul decontărilor a scăzut de când a intrat în funcțiune sistemul cardului de sănătate, au scăzut cu destul de mult. Mai puțin față de anul 2014 cu 1,4 milioane CNP-uri unice, de pacienți care accesau sistemul mai mult sau mai puțin obiectiv. Asta înseamnă un cost suficient de mare. Acești bani au fost folosiți în sistem, am introdus medicamente noi, am introdus programul de radioterapie care nu exista, am introdus un program de genetică pentru leucemii„, a susținut Vasile Ciurchea.

El a făcut un apel la pacienți să nu își lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale, fie că este medicină de familie, fie că este spital.

Cardul întotdeauna trebuie să fie la pacient și nu la furnizor. În momentul în care găsim cardul la un furnizor de servicii medicale reziliem contractul din prima. Au fost două cazuri la Iași, mai sunt în lucru. Le facem publice pe toate la momentul respectiv„, a mai afirmat medicul.

Referindu-se la medicii de familie, el a spus că aceștia nu pot refuza un serviciu medical din cauză că nu funcționează sistemul. „Există varianta offline. Trebuie să acorzi aceste servicii. Nu înțeleg de ce pacientul trebuie să aștepte la coadă până când sistemul funcționează dacă există această variantă offline. Dacă nu ar fi existat, atunci da, s-ar fi justificat, altfel nu. Dacă nu acordă (n.r. medicii de familie servicii) o să luăm măsurile conform contractului. În contract ambele părți au și datorii și drepturi, mergând de la avertisment până la reziliere, în funcție de gravitate„, a explicat președintele CNAS.

El a precizat că sistemul cardului este monitorizat 24 de ore din 24. „Dacă nu l-am fi monitorizat 24 de ore din 24, nu am fi descoperit această defecțiune. La acest moment, 35 de persoane se ocupă de monitorizare și mentenanță”, a mai spus Ciurchea.

Acesta a amintit că CNAS studiază posibilitatea folosirii cardului de sănătate și în cazul copiilor.

Pentru copii ne gândim să existe card sau obligativitatea părintelui de a prezenta cardul atunci când se duce cu copilul la consultație, acest lucru până la 14 ani. De la 14 ani, când are buletin, ne gândim să publicăm carduri pentru grupa de vârstă între 14 — 18 ani. În momentul de față, suntem în studiu și în analiză să vedem ce înseamnă benefic. Vom anunța la momentul în care vom lua o decizie„, a arătat Ciurchea.

Citeşte şi Vasile Ciurchea: Este ilegal ca, în perioada internării, un pacient să-şi cumpere medicamente