Ciutacu: Trecerea de la Antena 3 la România TV a fost un șoc. Profesional, 2013 a fost un an mediocru

Jurnalistul Victor Ciutacu a explicat, într-un interviu pentru DC News, de ce a trecut de la "Tonomat" la formula cu Laura Chiriac, cum vede acum plecarea de la Antena 3 și cum s-a schimbat odată cu trecerea la România TV.

RomaniaTV.net
06 dec. 2013, 17:46
Ciutacu: Trecerea de la Antena 3 la România TV a fost un șoc. Profesional, 2013 a fost un an mediocru

DC News: De ce ați renunțat la „Tonomat”? Are mai mult succes formula cu Laura Chiriac?

Ciutacu Victor: A fost, o recunoaştem public amândoi, ideea conducerii postului. Oamenii s-au gândit să alăture, cu titlu de probă, două nume, două personalităţi puternice, doi ziarişti vechi, cu nume şi palmares, care nu mai aveau de demonstrat nimic individual. Iar noi am acceptat. Şi ne-a plăcut să lucrăm împreună. În plus, cifrele de audienţă au fost superioare aşteptărilor tuturor. Aşa că am permanentizat provizoratul. Suntem prea vechi în branşă pentru a ne crampona contraproductiv de orgolii proaste şi inutile. Aşa că renunţarea la „Tonomat” a fost naturală, nu neapărat şi definitivă. În lumea asta plină de neprevăzut a televiziunilor de ştiri şi într-un post atât de dinamic şi de imprevizibil cum e România TV, never say never.

DC News: A trecut ceva timp de când ați plecat de la Antena 3. Cum vedeți acum această mișcare?

C.V.: Se fac nouă luni, e aproape un copil. Mişcarea a fost îndrăzneaţă, chiar revoluţionară, aş spune. Şi a spart nişte bariere. Piaţa era încremenită, toată lumea stătea pe curul ei. Oricât nu le-ar plăcea unora să recunoască şi cu toată aprecierea pentru performanţele profesionale ale foştilor mei colegi, cel puţin imagistic, Antena 3 a fost ani de zile „Badea, Gâdea şi Ciutacu”. Şi s-a rupt troica. A fost un şoc pentru toată lumea, inclusiv pentru mine. Uitaţi-vă azi, faceţi un bilanţ al transferurilor din televiziuni de după plecarea mea. E rupere. Am fost trendsetter. Nimeni nu mă vedea plecând de pe caii mari pe care stăteam. Uite că am făcut-o. Pentru că am vrut şi pentru că am putut. Am auzit şi am citit atâtea legende despre mine, că mi s-au strepezit dinţii. Ba că m-a dat Voiculescu afară, ba că m-au salvat serviciile, ba că m-a cumpărat Ghiţă de la Antonescu pentru Ponta. Zău, sunt obosit de-atâta bătut câmpii.

DC News: Cum s-a schimbat și ce a învățat Victor Ciutacu în acest interval de timp, chiar dacă e vorba de câteva luni?

C.V.: Ciutacu s-a schimbat mult. În primul rând, a revenit la ritmul emisiunilor cotidiene. În al doilea rând, s-a dat jos benevol de pe piedestalul vedetei. În al treilea rând, a redescoperit valenţele dialogului, ale consultării. Cu învăţatul e mai greu.

DC News: Ce credeți că a adus Victor Ciutacu nou la România Tv?

C.V.: Cu toată puţina modestie de care-s în stare, mie mi se pare că un spirit de competiţie. Fiindcă oamenii din România TV, mulţi dintre ei piloni ai postului imediat după ruptura Realităţii TV, cred că n-au debordat de fericire că a venit, pentru emisiunea-vedetă, acritura aia de la Antena 3. Şi, iar o să isterizez lumea, un scandal din care s-au hrănit copios corbii de presă, plus un proces între mine şi Sorina Matei. Dar uite că postul funcţionează şi fără să ne iubim noi doi. În rest, habar n-am. Chiar nu mi-am propus un bilanţ. Nici nu vreau să plec, nici nu mă pregătesc să mor.

DC News: Care este emisiunea pe care o considerați ca fiind cea mai importantă pe care ați realizat-o la România Tv? Și care a fost cea mai următită?

C.V: Dacă aş fi ipocrit, aş spune că interviurile cu Tudor Gheorghe sau Dorel Vişan. Dar am mai făcut asta, e deja rutină. Important mi se pare, spre exemplu, că, după trecutul nostru comun încărcat de atacuri, atât eu, cât şi Elena Udrea am demonstrat că putem dialoga, fără să fim de acord, civilizat. Am fi făcut-o, am credinţa asta, chiar şi la Antena 3, însă n-a fost să fie. Şi nu neapărat din cauza noastră… M-a bucurat, o să râdeţi, că, imediat după încarcerarea lui Gigi Becali, eu am fost singurul care a putut pătrunde, pentru un interviu cu văru-său Victor, în barul din Pipera al machidonilor. N-am o ierarhie, nici măcar la audienţe. Să mor dacă ştiu care emisie a scos cel mai bun rating.