Clasament fiabilitate Franţa: rezultate surprinzătoare pentru Dacia

Publicaţia franceză “l’Automobile Magazine” a realizat o nouă ediţie “Top 100 cele mai fiabile automobile din Franţa”, clasament stabilit împreună cu experţii ANEA (Asociatia Nationala a Expertilor în Automobile din Franţa). Acest top vizează starea tehnică a vehiculelor comercializate în “Hexagon” şi rata defecţiunilor înregistrate.

RomaniaTV.net
27 ian. 2015, 18:41

De mai bine de 20 de ani, publicaţia “l’Automobil Magazine” realizează acest clasament al fiabilităţii, ale cărui rezultate sunt disponibile în versiunea tiparită, la începutul fiecărui an. Această ediţie nu este lipsită de surprize, plăcute pentru noi, mai ales că Franţa este una dintre cele mai importante pieţe de desfacere pentru Dacia.

În segmentul mini, cel mai fiabil model este Volkswagen Up!, care termină cu nota 16.5/20, înaintea concurenţilor Fiat Panda şi Opel Adam. Grupul Renault domină clasa mică: primul loc este ocupat de Dacia Sandero (17.5/20), la egalitate cu Renault Zoe, iar Clio este pe 4. Audi A1 nu se clasează decât pe locul 9 (14.5/20), în timp ce Volkswagen Polo, cea mai vândută maşină straină din Franţa, ocupă locul 10 (14/20). O clasă mai sus, în teritoriul compactelor, lucrurile încep să revină la normal: pe prima poziţie găsim o japoneză, Toyota Prius, înaintea unui alt model asiatic, Honda Civic. Pe locul 3 se află Dacia Logan, la egalitate cu Mazda 3, o companie selectă pentru berlina românească. Primul model francez în topul compactelor este Peugeot 308 (16.5/20), clasat pe poziţia a cincea, în timp ce Volkswagen Golf nu ocupă decât locul 8, cu un punctaj totuşi destul de bun: 15.5/20.

(w500) Mazda 6

Podiumul familialelor este ocupat în ordine de Mazda 6, Skoda Octavia şi Renault Laguna (un alt model japonez, Toyota Avensis, termină pe 4), iar clasa autovehiculelor SUV/4×4 are ca lider un model premium german: Audi Q3. Locul doi este ocupat, la egalitate, de duo-ul coreean Hyundai ix35 şi Kia Sportage. Segmentul modelelor coupe-cabriolet este dominat de Mazda MX-5, în timp ce categoria rutierelor marchează revenirea mărcilor premium germane: Mercedes CLS pe primul loc, Audi A6 pe locul doi, la egalitate cu Renault Lattitude. Rezultat surprinzător şi în clasa monovolumelor, unde găsim pe primul loc, cu acelaşi punctaj, Mazda 5 şi Dacia Lodgy (17/20).

Ancheta realizată de “l’Automobil Magazine” permite şi aflarea numărului de rechemări în service efectuate de constructorii auto, din 2001 până în prezent. La acest capitol francezii nu stau deloc bine: Peugeot înregistrează cel mai mare număr al acţiunilor de rechemare (181), urmat de Citroen (170) şi Renault (125). Nici mărcile premium nu sunt departe: 98 de campanii de rechemare pentru BMW, 85 pentru Mercedes. De notat că în 2014 campionii acţiunilor de rechemare în service au fost BMW, Toyota şi Mitsubishi (15), în timp ce Nissan nu a efectuat anul trecut decât două asemenea campanii în Franţa.