Claudiu Manda: Comisia va transmite SRI întrebările lui Tăriceanu privind dosarul Microsoft

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a precizat, marţi, că întrebările preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ridicate în cadrul audierii sale şi care privesc activitatea SRI în dosarul Microsoft şi cel în care e acuzat de mărturie mincinoasă, vor fi transmise SRI.

20 feb. 2018, 18:40
Claudiu Manda: Comisia va transmite SRI întrebările lui Tăriceanu privind dosarul Microsoft

Manda a precizat, marţi, după audierea lui Tăriceanu de către Comisia SRI, că acesta s-a referit la dosarul Microsoft, spunând că nu a primit nicio informare de la unitatea de parchet că a fost interceptat, aceasta parvenindu-i în ianuarie 2018, deşi informaţia apăruse în spaţiul public.

Potrivit lui Manda, în cazul Microsoft, interceptările au fost aprobate de ÎCCJ, la solicitarea unităţii de parchet, şi s-au pus în aplicare prin SRI.

El a spus că Tăriceanu a transmis solicitarea către Comisia SRI de a adresa întrebări clare SRI în ce priveşte mecanismele interne, care a fost extensia de supraveghere, care au fost motivele cerute de DNA privind ascultarea, ce fapte se urmăresc, ce persoane, ce dialoguri.

Citeşte şi: Tăriceanu, atac dur la Klaus Iohannis: De ce preşedintele României a preferat să dea credit total instituţiei DNA

„Ne-a solicitat să întrebăm cine a pus în aplicare mandatele, baza legală, cine a făcut interceptarea tehnică, să primească redarea rezultatelor înregistrării, tematica de cercetare. A solicitat să verificăm ce s-a întâmplat cu rezultatele interceptării, dacă au fost valorificate, câţi ofiţeri au lucrat, câţi bani a costat operaţiunea, care erau beneficiarii secundari ai acestor informaţii”, a spus Manda, conform Mediafax.

În ceea ce priveşte al doilea dosar, în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, Manda a spus că se află în instanţă şi că este vorba de mandat pe securitate naţională, obţinut de la ÎCCJ, dar la solicitarea SRI, prin unitatea de parchet.

El a spus că Tăriceanu a solicitat copia mandatului de ascultare, baza legală, informaţia pe baza căreia s-a obţinut mandatul de aclutare, raportul intern prin care SRI a operat acest mandat, avizul juridic de la SRI, motivaţia de la ÎCCJ, unitatea SRI care a pus în aplicare mandatul şi a coordonat operativ acest mandat, auditarea persoanelor care au avut acces la ascultare şi transciere, modul de valorificare internă a informaţiilor, dacă au fost informaţi şi alţi beneficiari şi care, câţi lucrători SRI au lucrat la acest mandat.

Manda a spus că răspunsurile venite de la SRI la aceste întrebări îi vor fi transmise preşedintelui Senatului şi vor fi incluse şi în Raportul pe care Comisia SRI îl va elabora.