Claudiu Manda: Generalul Dumbravă spune că nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorilor sau procurorilor

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbravă susține că deși a fost la diferite instanțe, nu a încercat să influențeze decizia judecătorilor sau procurorilor.

RomaniaTV.net
22 nov. 2017, 19:30
Claudiu Manda: Generalul Dumbravă spune că nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorilor sau procurorilor

„A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel București, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unitățile de parchet. Răspunsul a fost ‘da’, a participat, dar niciodată, așa spune domnul Dumbravă, nu a încercat să influențeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a declarat Manda miercuri după ce generalului SRI Dumitru Dumbravă a fost audiat de Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Audierea a vizat perioada când Dragomir a ocupat funcția de șef al Direcției juridice din SRI.

Referindu-se la ceea ce făcea Dragomir la instanțele respective, Manda a spus: „A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriștii pe care îi avea în subordine și care susțineau în instanță elemente care sunt de competența SRI. A spus că doar când i s-a solicitat un punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie. (…) A mai spus că a interacționat cu procurori, judecători din zona de drepturi și libertăți, mai ales acolo unde SRI avea această atribuție de eliberare a mandatelor pe siguranța națională”.

Manda a mai menționat că a fost abordat subiectul „câmpului tactic”.

„Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic, nu vorbea despre influențarea justiției, ci mai degrabă de urmărirea altor persoane, în sensul că inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI. A dat exemple de experți și judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experți care făceau expertize și stabileau prejudiciu zero”, a adăugat Manda.

Președintele Comisiei SRI a subliniat că Dragomir a admis că existau echipe mixte de ofițeri SRI și procurori, dar că „ofițerii SRI asigurau suport tehnic, logistic și suport juridic”.

„Spunea domnia sa că existau momente în care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofițerilor SRI, despre care încă nu știm dacă se încadrează cu totul în legislație”, a punctat Manda.