Claudiu Manda: SRI a transmis către ANI informaţii despre Iohannis, când acesta devenea membru PNL

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că a solicitat SRI să transmită o notă la care a făcut referire fostul director al ANI, Horia Georgescu, în care figura şi Klaus Iohannis, precizând că SRI a transmis nota către ANI exact în ziua în care acesta a devenit membru PNL. 

21 feb. 2018, 16:52
Claudiu Manda: SRI a transmis către ANI informaţii despre Iohannis, când acesta devenea membru PNL

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, miercuri, că s-a solicitat SRI să transmită o notă secretă la care a făcut referire fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu în care erau vizate mai multe persoane, printre care Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului. Manda a spus că, ”suprinzător sau nu”, informarea a plecat de la SRI către ANI chiar în ziua în care Klaus Iohannis devenea membru al Partidului Naţional Liberal, iar la trei zile după a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii.

„Sunt două lucruri – unul este legat de Nota secretă la care a făcut referire fostul director al ANI, domnul Horia Gerogescu, notă pe care am solicitat să ne parvină de la SRI. Este vorba despre un document secret. Printre persoanele care au fost înştiinţate de către SRI, cei de la ANI, se afla, la vremea respectivă primarul municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis. Ce este interesant de observat şi este un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comisiei este următorul: informarea, nota aceasta, a plecat de la SRI către ANI pe data de 20 februarie 2013. Surprinzător sau nu, exact în ziua în care domnul Klaus Iohannis devenea membru al PNL, iar la trei zile după, domnul Klaus Iohannis devenea prim-vicepreşedinte al PNL”, a declarat Manda, miercuri, după şedinţa Comisiei SRI.

Acesta a precizat că elementele pe care cei de la SRI le-au transmis către ANI, ca fiind posibile suspiciuni de incompatibilitate sau conflict de interese, erau situaţii din anii 2010, respectiv 2012 şi că acele informaţii sunt publice.

„Ne-am întrebat şi am stabilit să transmitem către SRI o serie de solicitări suplimentare, să ne spună şi nouă când a cules SRI acele informaţii despre domnul Klaus Iohannis şi dacă le-a cules într-o perioadă anterioară de ce nu le-a transmis la momentul respectiv la care le-a avut, mai ales că acele informaţii sunt din spaţiul public. Au fost discuţii în cadrul Comisiei dacă putem să vorbim de un exemplu clar de poliţie politică sau de ţintă, nu este o concluzie a Comisiei, aşteptăm şi celelalte răspunsuri”, a adăugat Claudiu Manda.