CNA-ul britanic va analiza reportajul de la SkyNews despre „traficul” de arme din România

CNA-ul britanic a decis să analizeze reportajul de la SkyNews despre presupusul trafic de arme din România. Instituția a primit 190 de plângeri în legătură cu acest controversat caz.

25 oct. 2016, 06:02
CNA-ul britanic va analiza reportajul de la SkyNews despre „traficul” de arme din România

Reportajul difuzat de Sky News pe data de 7 august, despre un presupus trafic de arme făcut pe teritoriul României, a stârnit reacţii aprinse. Despre material s-a aflat rapid că nu este altceva decât o înscenare, în ciuda faptului că echipa Sky News a negat acuzaţiile.

O decizie în acest caz, din partea OfCom-ului, corespondentul britanic al CNA-ului, va fi luată în următoarele două luni, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, citat de paginademedia.ro.

Anunţul intervine după ce instituția ce supervizează audiovizualul din Marea Britanie a primit 190 de plângeri, multe dintre ele din România.

Citeşte şi:  Şeful DIICOT, despre dosarul Sky News: Se colaborează greu cu autorităţile din Marea Britanie. După Brexit, probabil va fi şi mai greu

Pe 11 august, procurorii DIICOT au reținut trei bărbați care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News. Şase zile mai târziu procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, ”creierul operaţiunii”, pentru infracţiuni de comunicare de informaţii false.

Aşa-zișii intermediari români au povestit ulterior că traficul de arme a fost ilustrat de jurnaliştii britanici cu şase puşti de vânătoare, dintre care una era un AK47, modificat, despre care anchetatorii au afirmat că era o armă de panoplie, deci nefuncţională. Toate erau deţinute legal de românii care au participat la filmare.

De altfel, cu unele arme deţinute, unul dintre falşii traficanţi de arme s-a fotografiat şi a postat pozele pe Facebook.

Pentru întreaga poveste, românii ar fi primit 2.000 de euro: 1000 de euro translatorul şi câte 500 de euro pentru presupuşii traficanţi, care în realitate erau managerul unei companii de telefonie mobilă şi fratele său.