CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a obținut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului național de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativității utilizării acestuia.

13 sept. 2016, 10:35
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate

Suma rambursată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 67,40 milioane lei, potrivit unui comunicat al CNAS, transmis marți AGERPRES.

Acesta este cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obține finanțare europeană, după rețeta electronică SIPE (31,79 milioane lei) și dosarul electronic de sănătate DES (66,71 milioane lei)„, precizează sursa citată.

CNAS menționează că, până în prezent, au fost emise 15,75 milioane carduri de sănătate (inclusiv duplicatele), din care peste 75% au fost activate de asigurați, iar până la sfârșitul anului instituția preconizează că vor mai fi emise încă 650.000 de carduri.

Conform datelor din sistemul informatic SIUI, în perioada 1 septembrie 2015 — 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 milioane de rețete compensate și peste 3,7 milioane de servicii spitalicești, se arată în comunicatul citat.

Pe ansamblu, estimăm că beneficiile cardului de sănătate se pot cuantifica la peste 100 milioane euro în primul an de obligativitate a utilizării acestuia, față de perioada similară imediat anterioară. Asigurații au însă o responsabilitate față de propriul card și îi atenționăm să nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudării sistemului de asigurări în numele lor„, afirmă președintele CNAS, Radu Țibichi, citat în comunicat.

Citeşte şi CNAS: Orice sistem de asigurări de sănătate instituie mecanisme de control