CNAS: Acuzaţiile Ligii Române contra Reumatismului, nefondate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate respinge acuzațiile Ligii Române contra Reumatismului privind limitarea accesului pacienților la terapii biologice și menționează că CNAS introduce doar un mecanism de verificare a respectării protocolului terapeutic de prescriere a anumitor medicamente scumpe.

23 feb. 2017, 14:05
CNAS: Acuzaţiile Ligii Române contra Reumatismului, nefondate

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate consideră că acuzațiile formulate în comunicatul Ligii Române contra Reumatismului sunt nefondate și au la bază confuzia între rolul CNAS de a gestiona în condiții de eficiență Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și rolul comisiilor de specialiști ale Ministerului Sănătății de a elabora ghiduri și protocoale terapeutice. Astfel, CNAS nu poate (și nici nu intenționează) să introducă „limitări nejustificate ale opțiunilor terapeutice” după data de 1 martie a.c., ci doar un mecanism prin care medicii prescriptori să poată verifica, cu ajutorul unui formular, dacă la prescrierea anumitor medicamente scumpe, până acum aprobate prin comisiile de experți ale CNAS, este respectat protocolul terapeutic de prescriere”, precizează CNAS într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit Agerpres, CNAS menționează că rolul formularului este de a da certitudine medicului prescriptor asupra corectitudinii prescrierii, în condițiile în care întreaga responsabilitate a actului terapeutic îi va reveni acestuia după 1 martie. Formularul va fi și „un mecanism de control al costurilor prescrierii unor medicamente scumpe, mecanism în absența căruia efectele unei eventuale „explozii” a prescrierilor nejustificate pot fi grave”, arată sursa citată.

„Dacă Liga Română contra Reumatismului ar fi ales calea constructivă a dialogului cu CNAS, în interesul legitim al pacienților cu boli reumatismale, instituția noastră ar fi putut pune la dispoziția organizației neguvernamentale menționate propunerile experților CNAS de modificare și completare a protocoalelor terapeutice pentru afecțiunile reumatice, înaintate Comisiei de reumatologie ale Ministerului Sănătății. Aceste propuneri au exact sens contrar celui susținut în comunicatul Ligii și vizează lărgirea și eficientizarea accesului pacienților cu boli reumatismale la medicația dedicată patologiei respective”, susține CNAS, menționând că Liga Română contra Reumatismului are și posibilitatea de a transmite direct comisiei de specialiști a MS propriile propuneri de modificare și completare a protocoalelor terapeutice.

Într-un comunicat transmis miercuri, Liga Română contra Reumatismului a protestat față de „încercările unor persoane” din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a limita „drastic” accesul pacienților diagnosticați cu poliartrită reumatoidă la terapii biologice, fiind astfel în „flagrantă contradicție” cu prevederile programului de guvernare.