CNAS: Din 9,1 milioane asiguraţi circa 440.000 au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică

Aproximativ 440.000 de persoane au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

10 oct. 2017, 08:23
CNAS: Din 9,1 milioane asiguraţi circa 440.000 au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică

„Conform studiilor sociologice, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5% — au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care țintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecțiuni care, netratate, pot avea consecințe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat„, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

CNAS afirmă că a diversificat foarte mult programele naționale, a crescut nivelul finanțării acestora.

Reprezentanții Casei de sănătate susțin că își propun ca în colaborare cu profesioniștii din domeniu să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.

Solidari cu pacienții cu afecțiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecțiuni pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății„, susține aceeași sursă.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) este dedicată educației, la nivel global, în privința tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecțiuni mintale.

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilități. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

Un recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivității din cauza depresiei și tulburărilor anxioase„, afirmă CNAS.

Citeşte şi CNAS: Finanţarea serviciilor medicale paraclinice este asigurată până la sfârşitul anului