CNMR pleacă în turneu. Seria naţională de prelecţiuni: „Însemne ale nemuririi – Dialogurile Marii Uniri”

CNMR și-a asumat înca de la înfințare, renașterea spiritului național al românilor și unirea acestora întru amintirea celor care au construit Națiunea Română și ca datorie față de urmașii noștri. În Anul Centenarului, CNMR va avea un set de inițiative dedicate principalelor momente din parcursul unirii Statului Român, iar una dintre acestea o reprezintă Turneul format din seria națională și internațională de Prelecțiuni: "Însemnele Nemuririi - Dialogurile Marii Uniri".

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 14:09
CNMR pleacă în turneu. Seria naţională de prelecţiuni: „Însemne ale nemuririi – Dialogurile Marii Uniri”

Avându-l pe marele actor si patriot român Dorel Vișan drept liant, CNMR va aduna în jurul acestei inițiative nume importante ale culturii, istoriei și patriotismului românesc.

Conceput ca un tribut adus Marilor Români ce au construit națiunea română, Turneul va viza acoperirea întregii țări și transmiterea prin vers, muzică, discurs a evenimentelor cuprinse în 1821 și 1923 către poporul român, a descrierii personalităților care au contribuit prin sacrificiul lor la Romania din ziua de azi dar și abordarea unor teme fundamentale pentru consolidarea ființei naționale a poporului român: libertate, unire, modernizare, iubire.

Alaturi de Dorel Vișan se vor regăsi personalități remarcabile ale României, membri CNMR sau nu precum: Maestrul Nicolae Voiculeț, Preotul și eroul național Vasile Antonie Tamaș, Academicianul Eugen Simion și mulți alții.

Turneul va începe de la Humulești, acolo unde s-a născut Ion Creangă, un simbol al multor generații de români, unde Dorel Vișan va primi titlul de cetățean de onoare și va continua în data de 2 martie la Târgu Neamț cu spectacolul dedicat unirii poporului român.

În perioada urmatoare va fi definitivat calendarul Prelecțiunilor: „Însemnele nemuririi – Dialogurile Marii Uniri” și va fi făcut public pentru ca toți românii să poată lua parte dacă doresc.

„Alaturarea atâtor personalități ale patriotismului românesc unui asfel de demers al CNMR dedicat memoriei fondatorilor statului român dar și unirii tuturor românilor astăzi, este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine. Să pot dialoga pe scenă cu Dorel Vișan este un lucru la care doar am visat. Așa cum muzica și arta lui Nicolae Voiculeț pusă în slujba românior va transmite românilor mult mai mult decat discursurile patetice ale politicienilor. Nu în ultimul rand, mesajele, muzica patriotică și dăruirea unui simplu preot de la țară precum Vasile Antonie Tamaș, devenit erou național pentru curajul opunerii distrugerii românismului în Ardeal, va trezi mai multă emoție decat orice acțiune politică în vânatoare de voturi. Vor fi mult mai mulți artiști și patrioți români ce se vor alătura acestei caravane.”