Coaliţia pentru Dezvoltarea României – o colaborare de succes între Guvern şi mediul de afaceri

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) împlinește în ianuarie 10 luni de la creare, iar un bilanț provizoriu arată că inițiativa este unul dintre cele mai utile proiecte pentru îmbunătățirea dialogului dintre Guvern și mediul de afaceri. CDR integrează cele mai importante organizații românești din domeniul afacerilor și care are menirea de crea un mecanism consultativ între Guvern, instituțiile publice și mediul privat.

27 ian. 2015, 10:54
Coaliţia pentru Dezvoltarea României – o colaborare de succes între Guvern şi mediul de afaceri

Întâlnirile reprezentanților CDR cu miniștrii sunt lunare, iar printre principalele subiecte de interes se numără stabilitatea fiscală, eficientizarea legislației în domeniul economic și respectarea practicilor europene în domeniul de business și administrație.

Printre organizațiile componente se numără giganți precum AmCham (Camera de Comerț Româno-Americană), AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), RBL (Romanian Business Leaders) și FIC (Consiliul Investitorilor Străini).

Conceptul este văzut de către unul dintre artizatii proiectului – Dante Stein, consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta – drept un instrument foarte util pentru stabilirea unui dialog constant între administrația centrală și mediul de afaceri, care să permită schimbul de informații despre impactul proiectelor legislative și deciziilor Guvernului asupra sectorului privat.

„În martie 2013 am avut o întrevedere cu premierul Victor Ponta și cu AmCham. În timpul întâlnirii au existat multe întrebări și prim-ministrul a propus o întâlnire a reprezentanților AmCham cu restul miniștrilor pentru a primi detaliile tehnice. (…) Aceasta a fost ideea inițială de creare a CDR. (…) Eu am preluat ideea inițiată a prim-ministrului, care era foarte bună, și am făcut-o mai eficientă”, a declarat recent Dante Stein pentru nineoclock.ro.

Crearea CDR se mulează foarte bine pe viziunea modernă de cooperare dintre instituțiile statului și societatea civilă susținută de Victor Ponta de-a lungul celor trei ani de guvernare, care a avut ca efect scăderea semnificativă a numărului de conflicte, plângeri sau proteste inițiate de reprezentanții mediului de business din România cu privire la actul administrativ.

„Toți miniștrii au fost de acord, iar premierul le-a transmis o scrisoare pentru a se asigura că va exista un dialog consistent cu sectorul privat. Premierul este un social-democrat, dar și o persoană foarte pragmatică, deoarece știe că pentru a exista finanțare pentru școli și spitale este nevoie de bani. Iar acești bani vin de la companiile care plătesc taxe”, consideră Stein.

Cele aproape 20 de întâlniri ale Coaliției pentru Dezvoltarea României cu prim-ministrul și reprezentanții Guvernului au înregistrat rezultate concrete domenii diverse precum agricultură, piața de capital, competitivitate și investiții, educație și antreprenoriat, energie, fonduri europene, finanțe și impozite, infrastructură, transport, IT și IMM-uri. Cele 20 de asociații de business și cele 17 organizații asociate au capacitatea acum de a discuta cu Guvernul pe o singură voce și de a promova un proces consultativ transparent – ceea ce România nu a mai avut până acum.