Coaliţia antijihadistă a distrus o unitate de producţie a armelor chimice din Irak

Avioane ale coaliției antijihadiste conduse de SUA au distrus în Irak un amplasament folosit de gruparea Stat Islamic (SI) pentru producerea armelor chimice, a declarat marți un general american.

13 sept. 2016, 19:41
Coaliţia antijihadistă a distrus o unitate de producţie a armelor chimice din Irak

Potrivit generalului Jeffrey Harrigian, comandantul operațiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, locația distrusă este o uzină farmaceutică transformată în facilitate militară, iar acolo s-au produs probabil muniții pe bază de clor și gaz muștar.

Existența acestei facilități demonstrează ‘încă o dată disprețul flagrant al Daech (acronimul arab al grupării SI n.red.) față de legile și normele internaționale’, a declarat generalul american în timpul unei videoconferințe cu presa.

El a precizat că raidul în urma căruia a fost distrusă respectiva unitate, situată în apropierea orașului irakian Mosul, a fost efectuat luni de avioane de atac la sol și de un bombardier B-52.

Citeşte şi Armata siriană, atacuri cu gaze toxice. Militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor „gazul de muştar”

Pentagonul a difuzat și o înregistrare video cu acel raid, în imagini observându-se cum mai multe clădiri masive sunt distruse printr-o serie de explozii.

Potrivit Departamentului american al Apărării, gruparea SI a folosit deja muniții pe bază de clor sau gaz muștar. Și inspectorii ONU au confirmat că jihadiștii au utilizat gaz muștar cel puțin într-un caz, respectiv pe 21 august într-un atac la Marea, oraș din nordul Siriei.