Coaliţia arabă a trimis arme combatanţilor proguvernamentali din Yemen

Avioane ale coaliției militare arabe care operează în Yemen sub comandă saudită au furnizat arme și muniții combatanților proguvernamentali din Taez (sud-est), asediați de rebeli șiiți houthi, au anunțat miercuri surse militare.

28 oct. 2015, 15:16
Coaliţia arabă a trimis arme combatanţilor proguvernamentali din Yemen

‘Avioanele coaliției au parașutat trei încărcături de arme și muniții, pentru a veni în ajutor combatanților noștri la sud-vest de Taez’, a declarat pentru AFP o sursă militară.

‘Aceste încărcături, furnizate marți și miercuri înainte de zorii zilei, conțin în mod concret arme de calibru diferit, lansatoare de rachete RPG și muniții’, a precizat un responsabil al ‘Rezistenței populare’.

Armele parașutate de coaliție, care a intervenit în Yemen la sfârșitul lui martie, sunt destinate combatanților din ‘Rezistența populară’, ce regrupează foști militari, combatanți tribali, autonomiști din sud și islamiști, angajați în lupta împotriva rebelilor houthi, potrivit Agerpres.

Acești rebeli, susținuți de unități armate rămase fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh, îi asediază de mai multe săptămâni la Taez, al treilea oraș ca mărime din Yemen, pe combatanții guvernamentali, care au dificultăți în a avansa spre centrul țării, după ce au recucerit vara aceasta cinci provincii în sud.

Lupte violente, punctate de raiduri aeriene ale coaliției, au izbucnit din nou miercuri la Taez, însă luptătorii proguvernamentali nu au reușit nicio străpungere, potrivit surselor militare.

Războiul din Yemen a făcut până acum circa 5.000 de morți, dintre care peste 2.600 de civili, și mai mult de 25.000 de răniți, potrivit estimărilor ONU.