Coaliţia arabă anunţă terminarea operaţiunii militare în Yemen

Coaliția arabă condusă de Arabia Saudită, care efectuează o campanie aeriană în Yemen împotriva rebelilor houthi acuzați de legături cu Iranul, a anunțat terminarea acestei operațiuni, a declarat marți seară televiziunea oficială saudită, citată de AFP, potrivit Agerpres.

21 apr. 2015, 19:39
Coaliţia arabă anunţă terminarea operaţiunii militare în Yemen

Purtătorul de cuvânt al coaliției, generalul Ahmed al-Assiri, a anunțat „sfârșitul operațiunii +Furtună decisivă+ la cererea guvernului și președintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi.

Intervenția militară a coaliției împotriva rebelilor houthi, aparținând minorității zaidi șiite, a fost lansată la 26 martie în Yemen la cererea președintelui Hadi, refugiat în Arabia Saudită, amintește AFP.

Generalul saudit nu a exclus însă intervenția coaliției pentru a împiedica acțiunile rebelilor. El a adăugat de asemenea că blocada maritimă va fi menținută.

Coaliția a anunțat în același timp începutul unei noi etape, „Restabilirea speranței”, pentru reluarea procesului politic în Yemen, furnizarea de ajutor umanitar și „lupta împotriva terorismului” într-o țară unde Al Qaida este foarte activă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului saudit al Apărării, loviturile aeriene au reușit „să elimine cu succes amenințările la adresa securității Arabiei Saudite și țărilor vecine”.

Comunicatul se referă mai ales la „distrugerea de arme grele și rachete balistice confiscate de miliția houthi și forțele (fostului președinte) Ali Abdullah Saleh în baze și tabere ale armatei”.