Coaliţia separatistă din Catalonia este în minoritate. Tensiuni între partide

Coaliţia separatistă la putere în Catalonia s-a aflat marţi în minoritate, după un dezacord între cele două partide care o constituie, situaţie ce pune în pericol executivul regional prezidat de Quim Torra.

09 oct. 2018, 19:34
Coaliţia separatistă din Catalonia este în minoritate. Tensiuni între partide

Cele două formaţiuni, Esquerra Republicana de Catalunya (Stânga Republicană, ERC) şi Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxC), sunt divizate de mai multe luni asupra răspunsului de adus la suspendarea ordonată de justiţie a şase deputaţi separatişti închişi sau în exil pentru rolul lor în tentativa eşuată de a declara independenţa la 27 octombrie 2017.

ERC, partizan al unei linii mai moderate, a acceptat să desemneze înlocuitori pentru cei doi deputaţi ai săi vizaţi, în timp ce JxC, partid al fostului lider Carles Puigdemont, a refuzat să acelaşi lucru, cerând că deputaţii săi suspendaţi din funcţie să poată vota în continuare.

Marţi, ERC s-a aliat cu opoziţia pentru a evita votul deputaţilor JxC suspendaţi ce l-ar fi expus pe preşedintele parlamentului regional, Roger Torrent (ERC), la punerea sa sub acuzare.

Blocarea votului lui Carles Puigdemont şi a altor trei deputaţi JxC aflaţi în închisoare a pus în minoritate partidele susţinând executivul lui Quim Torra, care mai dispun doar de 61 de locuri din totalul de 135.

În consecinţă, separatiştii nu au reuşit marţi să adopte o serie de rezoluţii simbolice, apărând dreptul Cataloniei la autodeterminare sau criticându-l pe regele Felipe VI.

În faţa acestor diviziuni cunoscute de mai multe luni, opoziţia din parlamentul catalan a cerut convocarea de noi alegeri regionale, la mai puţin de un an după precedentele.

În pofida încarcerării sau fugii în exil a mai multor lideri ai lor, separatiştii au câştigat ultimele alegeri regionale de la 21 decembrie, convocate de guvernul spaniol ca răspuns la proclamaţia de independenţă, şi numără 70 de mandate din cele 135.

Între timp, au pierdut însă câţiva deputaţi: patru parlamentari CUP, cel mai radical dintre partidele separatiste, nu mai sprijină guvernul, iar cinci deputaţi nu pot vota din cauza punerii lor sub acuzare.