Cod galben de ceaţă în mai multe judeţe din ţară. În unele zone va fi şi polei. Avertismentul INFOTRAFIC pentru şoferi

Mai multe judeţe s-au aflat sub avertizare cod galben de ceaţă, iar în unele zone se va înregistra şi polei.

06 feb. 2017, 05:14
Cod galben de ceaţă în mai multe judeţe din ţară. În unele zone va fi şi polei. Avertismentul INFOTRAFIC pentru şoferi

COD GALBEN. Între 21:15 până la ora 2:00, în Ilfov (tot judetul), Ialomiţa (tot judetul),  Teleorman (tot judetul), Giurgiu (tot judetul) şi Călăraşi (tot judetul) se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m, izolat sub 50 m. Fenomene asociate: izolat condiţii de polei.

COD GALBEN. Între 21:00 şi 1:00, în Iaşi (tot judetul), Botoşani (tot judetul), Galaţi (tot judetul), JUDEŢUL Neamţ: (zona de campie) şi JUDEŢUL Suceava (Zona de campie), se va semnala ceata care determina scaderea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m. Fenomene asociate: depuneri de polei.

COD GALBEN. Între 21:00 şi 3:00, în Constanţa (tot judetul) şi Tulcea (tot judetul) se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m.

COD GALBEN. Între 19:30 şi 0:30, în Caraş-Severin (tot judetul), se vor semnala intenisificări ale vântului care la rafală vor atinge și depășii 55…65 k/m, îndeosebi în sudul județului și zona de deal. Fenomene asociate: ploaie slabă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a vremii nefavorabile, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.

Totuși, pe multe drumuri importante traficul se desfășoară dificil, din cauza ceții dense. Fenomenul este prezent pe autostrada A2 București – Constanța (în special pe tronsonul București – Cernavodă) și pe numeroase artere din județe precum Constanța, Buzău, Brăila, Călărași, Cluj, Vrancea, Iași, Botoșani, Galați sau Suceava.

Este recomandat conducătorilor auto să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate şi de starea carosabilului, să mărească distanţa în mers între autovehicule, să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceaţă în condiţii de vizibilitate scăzută) şi să ţină cont de faptul că pe timp de ceaţă depăşirea este cea mai periculoasă manevră.

În afară de regulile obişnuite referitoare la circulaţia pe timp de ceaţă, trebuie avute în vedere şi câteva recomandări specifice autostrăzilor:

· urmaţi indicaţiile afişate pe panourile electronice, în primul rând cele referitoare la viteză!
· măriţi distanţa în mers între autovehicule!
· nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă! În cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari! De asemenea, puteţi solicita sprijinul Poliţiei Autostrăzi, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.