COD GALBEN de CEAŢĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o nouă avertizare nowcasting cod galben de ceaţă.

19 dec. 2016, 04:01
COD GALBEN de CEAŢĂ

COD GALBEN. Valabil de la : 19-12-2016 ora 14:00 până la : 19-12-2016 ora 17:00

In zona : Constanţa: Tot judetul;

Se vor semnala : ceață care determină vizibilitate scăzută local sub 200 m și izolat sub 50 m
Fenomene asociate : chiciură

Recomandările Poliţiei Rutiere:

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informa că, luni dimineaţa, din cauza ceții dense, pe mai multe artere importante se circula îngreunat.

Fenomenul era prezent pe autostrăzile A1 București – Pitești (vizibilitate redusă sub 100 de metri pe tronsonul kilometric 49 – 73), A2 București – Constanța (vizibilitate redusă sub 100 de metri pe toată lungimea autostrăzii) și A3 București – Ploiești (vizibilitate redusă, pe alocuri, sub 50 de metri pe tronsonul kilometric 14 – 31, pe raza județului Ilfov).

De asemenea, era semnalată ceață densă în județul Ialomița, pe DN2, DN2A și DN21 (porțiuni cu vizibilitate redusă sub 50 de metri), în județul Giurgiu, pe DN5 și DN6 (vizibilitate redusă, pe alocuri, la aproximativ 100 de metri) și în județul Călărași (porțiuni cu vizibilitate redusă și sub 20 de metri pe DN3, DN4 și DN41).

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adapteze viteza în funcție de vizibilitate și de starea carosabilului, să mărească distanța în mers între autovehicule, să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceață în condiții de vizibilitate scăzută) și să țină cont de faptul că pe timp de ceață depășirea este cea mai periculoasă manevră.

În afară de regulile obișnuite referitoare la circulația pe timp de ceață, trebuie avute în vedere și câteva recomandări specifice autostrăzilor:

—Urmați indicațiile afișate pe panourile electronice, în primul rând cele referitoare la viteză !

— Măriți distanța în mers între autovehicule !

— Nu opriți pe benzile de circulație și pe banda de urgență ! În cazul unei pene sau defecțiuni tehnice, porniți luminile de avarie, echipați-vă cu vesta reflectorizantă, scoateți pasagerii din autovehicul în afara părții carosabile și amplasați triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari !