Cod galben de ger şi în Bulgaria. Starea de urgenţă se menţine

Douăzeci şi şase de regiuni se aflau, sâmbătă, sub avertizare de Cod galben de ninsori şi ger, a anunţat Institutul naţional de meteorologie şi hidrologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, citat de site-ul Novinite.com.

RomaniaTV.net
28 ian. 2012, 12:20
Cod galben de ger şi în Bulgaria. Starea de urgenţă se menţine

Situaţia după viscolul care a afectat Bulgaria la mijlocul săptămânii rămâne gravă, iar regiunea Sofiei şi nord-estul Bulgariei sunt în continuare în stare de urgenţă. Astfel, 24 de localităţi nu au curent electric, în special în regiunile Smolian şi Kardjali din Munţii Rodopi, unde 1.500 de clienţi ai companiei EVN nu beneficiază încă de alimentare cu energie electrică. EVN a trimis 28 de echipe pe teren pentru a remedia problemele.

Echipele de Apărare Civilă, pompierii şi poliţia lucrează contracronometru pentru a curăţa drumurile şi a salva persoanele blocate în nămeţi cu maşinile sau pe cele care au nevoie de spitalizare.

Drumurile din ţară sunt practicabile în condiţii de iarnă, a anunţat Agenţia pentru infrastructura rutieră. Carosabilul este ud şi îngheţat în zonele înalte.

Circulaţia este oprită în regiunea Dobrici din cauza şoselelor acoperite de zăpadă, cu excepţia drumului dintre Dobrici şi Varna şi a celui dintre Dobrici şi Balcik. Camioanele de peste zece tone nu pot circula în regiunile Varna, Burgas, Silistra şi Dobrici. Interdicţia a fost ridicată pentru restul ţării.

Mai multe trecători montale din Stara Planina rămân închise, în timp ce accesul camioanelor este interzis în pasurile Republika, Şipka şi Petrohan, unde autorităţile recomandă folosirea lanţurilor în cazul autoturismelor.

Aceeaşi situaţie este valabilă pentru trecătorile din Munţii Rodopi.

Lanţurile sunt necesare şi pe drumurile Varna şi Burgas, între Sunny Beach şi Obzor.

Pentru săptămâna următoare, meteorologii prognozează temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius. În cursul dimineţilor, mercurul termometrelor ar putea să scadă sub minus 13 – minus 18 grade Celsius, în special în vestul Bulgariei. Maximele vor rămâne scăzute toată săptămâna, fiind în jur de minus 6 grade Celsius.