COD GALBEN de CEAŢĂ şi CHICIURĂ în mai multe zone din ţară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți un cod galben de ceaţă şi chiciură, valabil în mai multe zone din ţară.

13 dec. 2016, 03:51

COD GALBEN: Valabil de la : 13-12-2016 ora 21:00 până la : 14-12-2016 ora 0:00

In zona : Olt: Tot judetul;
Dolj: Tot judetul;

Se vor semnala : ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m
Fenomene asociate : depunere de chiciură
Observatii : local în judeţele Dolj şi Olt, inclusiv drumurile naţionale şi europene aferente

PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Vremea va deveni geroasă, în unele zone ninge

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare meteo de intensificări ale vântului, ninsori viscolite, mai ales la munte, și răcire accentuată a vremii, valabilă la nivelul întregii țări.

Potrivit meteorologilor, până marţi, 13 decembrie, ora 14:00, temporar vor fi precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, iar la munte va ninge. Local, se va depune strat de zăpadă, mai consistent în zona montană.

De asemenea, vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor.

În același timp, la munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 80 — 90 km/h și va fi viscol. În Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona Municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50 — 60 km/h, viscolind trecător ninsoarea.

Vremea se va răci accentuat, vor predomina temperaturile negative, iar în noaptea de marți spre miercuri (13/14 decembrie) va fi ger (temperaturi minime sub—10 grade) în nordul, nord-estul, centrul țării, local în sud și pe arii mai restrânse în rest.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM a anunțat că va actualiza informarea meteorologică. 

 

Potrivit edu.ro, inspectoratele şcolare judeţene pot închide şcolile punctual dacă situaţia meteorologică o cere. Cursurile neefectuate vor fi recuperate în perioada următoare după un grafic de recuperare a materiei aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

 Circulația rutieră se face în condiții de iarnă pe drumurile din Harghita, în urma ninsorilor abundente care au început să cadă de luni seara.

VEZI SITUATIA DRUMURILOR

Potrivit reprezentanților Prefecturii Harghita, pe drumurile din județ acționează 26 de lame și în trei ore și jumătate au fost împrăștiate deja 150 de tone de sare.

Pe DN 13 A, Praid-Odorheiu Secuiesc, în zona vârfului Calonda, mai multe tiruri nu au mai putut urca panta și au tras pe dreapta. Drumarii acționează continuu, atât timp cât e nevoie, pentru curățarea carosabilului.

CentrulINFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 3:00, din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele maritime în porturile de la Marea Neagră.

CNAIR: 962 de utilaje de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale și autostrăzi în noaptea de 12 spre 13 decembrie

Un număr de 962 de utilaje de deszăpezire și pentru răspândire de material antiderapant au acționat pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, în noaptea de 12 spre 13 decembrie, a anunțat, marți, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

‘Pe parcursul nopții 12 decembrie/13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată țara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova și Muntenia. De asemenea, au fost precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor. În aceste condiții, precizăm că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 962 autoutilaje și s-au răspândit 6.369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl’, notează CNAIR.

Compania subliniază că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară și se acționează la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antideparant. În prezent, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

„În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite”, spune CNAIR.

Compania de drumuri precizează, totodată, că, în condițiile meteo amintite, respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială.

În acest caz, la recomandarea IGPR, pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele: reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc, mărirea distanței în mers și folosirea corespunzătoare a luminilor. De asemenea, pe autostrăzi este interzisă oprirea pe benzile de circulație și pe banda de urgență, iar în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice este obligatorie pornirea luminilor de avarie, echiparea cu vestă reflectorizantă și amplasarea triunghiurilor reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari. În plus, pasagerii din autovehicul trebuie să staționeze în afara părții carosabile.