COD PORTOCALIU DE CANICULĂ în trei judeţe. Vezi şi regiuni vizate de FURTUNI

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD GALBEN şi una COD PORTOCALIU de caniculă, valabile, sâmbătă, 5 septembrie. De asemenea, meteorologii au emis, în paralel, şi o informare meteo de ploi şi vijelii, valabilă în intervalul 5 septembrie, ora 12.00 - 6 septembrie, ora 23.00.

04 sept. 2015, 09:03

COD PORTOCALIU. În judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi maximele termice se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD GALBEN. Sâmbătă, 5 septembrie, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi sudul Moldovei, unde temperaturile maxime vor atinge pe arii extinse 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În cursul zilei de duminică, 6 septembrie în sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară.

În paralel, meteorologii au emis şi o informare meteo de ploi şi vijelii, valabilă în intervalul 5 septembrie, ora 12.00 – 6 septembrie, ora 23.00. Astfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 septembrie, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în regiunile vestice, nordice şi centrale şi în zonele de deal şi de munte. Pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35…40 l/mp.

În sudul şi nord-estul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala local, în special în noaptea de sâmbătă spre duminică ( 5/6 septembrie), iar în est şi sud-est cu precădere în seara zilei de duminică şi în primele ore ale nopţii.

RESTRICŢII de circulaţie în judeţele cu COD PORTOCALIU

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi care tranzitează județele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi va fi instituită mâine, 05.09.2015, în intervalul orar 14:00 – 20:00, restricția de circulație pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a codului portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Astfel, în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, este instituită interzicerea temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate din zonele mai sus menţionate, cu excepţia transporturilor de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală, a vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată şi de produse provenite din exploatări agricole.

Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere. Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA cu sprijinul organelor de Poliţie Rutieră.