Cod portocaliu de ger. MAI dispune convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă

Ministerul de Interne a dispus prefecturilor, în contextul atenţionărilor meteorologice, convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante.

24 feb. 2018, 16:14
Cod portocaliu de ger. MAI dispune convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă

Potrivit unui comunicat al MAI, în contextul atenţionărilor meteorologice de temperaturi scăzute, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi al serviciilor de ambulanţă a fost emisă o dispoziţie pentru stabilirea măsurilor care urmează a fi luate în sprijinul populaţiei.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Instituţiilor Prefectului convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, asigurarea bunei funcţionări a utilităţilor publice şi monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional”, se precizează în comunicat.

De asemenea, adaugă MAI, echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. Pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care din cauza fenomenelor meteorologice riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate.

COD GALBEN şi PORTOCALIU: ger năprasnic în toată ţara şi ninsori viscolite în sud

Reprezentanţii DSU din cadrul MAI recomandă cetăţenilor să evite petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, iar orice situaţie de risc să fie sesizată la numărul unic de urgenţă 112.

În cazul celor care pornesc la drum, MAI le recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor, dar şi să verifice funcţionarea instalaţiei de încălzire, precum şi existenţa unei cantităţi suficiente de combustibil.

Un val de frig va cuprinde treptat toată ţara, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, iar Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de ger, în timp ce 13 judeţe vor fi sub Cod galben.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile şi va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Un număr de 13 judeţe, respectiv Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş – Severin şi Sibiu, se vor afla sub Cod galben de frig, în timp ce restul judeţelor vor fi afectate de un Cod portocaliu de ger.

„Din seara zilei de sâmbătă şi până duminică noapte, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului şi Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45 – 50 kilometri/oră în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55 – 65 kilometri/oră. Din dimineaţa zilei de luni, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei”, spun meteorologii.